Connect with us

Нюзрум

Бюджетар №1 на Републиката разкри Асен Василев: Готвят се за нови избори, парите ги издават! Много българи ще страдат

Published

on

Тежка година очаква много българи. Според бившия финансов министър Кирил Ананиев инфлацията ще стигне около 10%, а дори може и да скочи повече.

„Инфлацията ще скочи над 10% през тази година. Може и да стигне до 11 дори. Има редица фактори, които показват, че ще я има през цялата година. Инфлацията ще увеличи бедността у нас“, каза в предаването „Говори сега“ на БНТ депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев.

Бившият министър определи бюджет 2022 като „социален експеримент“.

„Като човек, правил десетки бюджети, мога да кажа, че този е сгрешен. Липсват реформи в него. Увеличението, което е дадено в някой социални сфери, ще бъде изядено от инфлацията.

Сбъркана е филосифия за бюджет 2022. Всички министри на финансите, преди Асен Василев, са изповядвали философията за финансова стабилност и икономически растеж.

Не мога да разбера как едно правителство си позволява да прави толкова голям дълг и толкова голям дефицит. Това е първият бюджет, който се приема, без да има приета управленска програма на правителството.

Този бюджет няма годишно изражение. Това значи, че няма прозрачност. Това е един предизборен бюджет, само че липсват разходите за провеждане на избори. С този дълг и дефицит, ние се отдалечаваме от влизането в еврозоната“, каза Ананиев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени