Connect with us

Нюзрум

Карадайъ нападна първите сили, заради разговори в които той не е включен, заговори за нови избори

Published

on

Приключиха разговорите между президента Румен Радев и представителите на Движението за права и свободи. Те бяха привикани в президентството за консултации, преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство, предаде БЛИЦ. 

„Проведохме загрижен и откровен разговор за бъдещето на страната. Според нас липсва диалогът на политическия терен. Има едни разговори, които не са стигнали до нивото диалог. В момента, това, което демонстрират първите две политически сили, чрез тези разговори, е едно състезание как някои от тях не е виновен за поредните евентуални предсрочни избори, но не и усилия да се излиза от политическата ситуация. Хем си разговарят, хем се опитват да си прехвърлят вината, че идват нови предсрочни избори. С тези разговори и това, което наблюдаваме последните 20 дни, те тикат страната към нов вот“, каза той след срещата си с Румен Радев.

Според него е важно да има диалог, отговорност и разум.

„Диалогът е нещо повече от разговор“, добави той.

„Много причини има да се стигне до тази патова ситуация, но ние си позволихме лукса да се откажем от нормалност в политиката. Наше мото дори беше “възстановяването на нормалността в политиката“. Трябва да има диалог – между управляващи и опозиция, между институции и политици. На политическия терен се появяват нови играчи, които казват „ние ще сменим модела“. Под това обаче разбира „стани да седна“. Те са копи-пейст на същия модел и поведението им е такова“, каза той.

„Правя ви дълъг анализ, може би трябва да го обърнем на семинар“, пошегува се той.

Според него политиците трябва да осъзнаят ролята си и да тръгнат с отговорност към проблемите на хората.

„Дневният ред е известен на всички – инфлацията, високите цени, несигурните работни места, неадекватните доходи към тези цени. Стигаме дотам, че лично или партийно его да се поставя над интереса на гражданите“, каза още лидерът на ДПС.

Той призна, че не е коментирано на кого може да бъде даден третия мандат към момента.

Карадайъ призова за разум, отговорност и диалог.

„Нека си дадем усилията да оформим едно отговорно мнозинство в НС. Може това да се случи и около третия, и около първия мандат“, каза той.

„Според него България има нужда от коалиционно правителство. Българите са мъдри, последните 5 пъти произвежда една и съща структура на НС и не дава на никого правото да управлява еднолично. Цената на това управление вече е платена“, смята той.

По думите му и след нови избори ще сме в същата ситуация.

Най-четени