Connect with us

Нюзрум

Шолак с нови опити да „закърпи“ положението. Виваком остана без най-милото си

Published

on

Сръбският бизнесмен Драган Шолак може и да успее да „закърпи“ положението с дълговете си. Компанията му United Group/собственикът на Виваком/ е продала телекомуникационните си кули, се посочва в прессъобщение на „Виваком“. Сделката с TAWAL, дъщерно дружество на саудитската компания stc Group, базирана в Риад, е на стойност 1,22 милиарда евро, предава TRIBUNE.

У нас Шолак е основател на „United Group“, която освен на „Виваком“ е собственик и на Нова ТВ. За човек на сърбина у нас минава Спас Русев.

Сумата, обаче, няма да покрие изцяло задълженията на компанията. Натрупаните от нея дългове възлизат на 5,458 милиарда щатски долара или около 5 милиарда евро на основа на облигации, които са с падеж от 1 юли 2023 г. до 2030 г.

Преди седмица сръбското издание republika.rs публикува статия, в която се посочва, че Шолак, който е собственик на британският футболен клуб Саутхемптън е потънал в дългове, които тласкат тима към фалит.

Изданието се позовава на престижни британски медии, сред които „Таймс“ и „Дейли Мейл“, които разкриват, че Шолак има срок до декември 2024 г. да върне сумата от 110 милиона паунда, които е взел назаем, за да купи Саутхемптън.

На този фон клубът се сблъска със сериозни проблеми и под ръководството на Драган Шолак в момента е на последно място във Висшата лига с едва 23 спечелени точки от 30 мача. Този факт, както и финансовото състояние не са нещо, което кара феновете на Саутхемптън да се усмихват, посочва медията.

„Шолак е собственик на инвестиционна компания, регистрирана в Люксембург, чийто финансов отчет показва подробности за заема, който трябва да бъде изплатен през декември 2024 г. – пишат „Дейли мейл“, позовавайки се на източник на „Таймс“.

Същият източник отбелязва, че Драган Шолак е спечелил първите си милиони, когато е основал компанията United Group през 2000 г. и че нетното му състояние в момента е над един милиард паунда.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени