Connect with us

Нюзрум

Карадайъ изненада Радев! Никой не му е носил това досега

Published

on

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 49-тото Народно събрание. При него пристигнаха представители на партия ДПС, начело с лидера й Мустафа Карадайъ.

Той веднага поднесе на президента Радев сладкиши – баклава, за да се заслади по повод на днешния Байрам.

На предишни консултации дойдохте с една таблица, на която бяхте извадили статистики. Предрекохте, че ще постигнем същия резултат – оказахте се прав. Още тогава призовавахте за нов поглед върху политическият процес в страната и в търсене на нови подходи за управляващо мнозинство“, поде Радев.

„В кампанията си призовахте за диалог, разум и компромис в този политически процес. Това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в българския парламент“, добави той.

Като партия с богат парламентарен опит бих искал да чуя оценката ви за политическите процеси в 49-тото НС. Как виждате съставянето на правителството. Предизвикателствата са големи. Имаме две важни задачи – парламентът тича в две успоредни писти – съставяне на редовно правителство с възможно най-голяма парламентарна подкрепа възможно най-рано, а другата – законодателната дейност, от която зависи бъдещето на страната“, каза Радев и поясни, че говори за ПВУ и бюджета.

Радев запита Карадайъ какви са условията ДПС да не е опозиция на евентуална коалиция между ПП и ГЕРБ.

„Май месец е изпълнен с празници, почивни дни. Колко време според вас е необходимо за приемане на бюджет. Служебното правителство ще го внесе, защото към момента няма сигурност кога ще бъде сформирано редовно такова“, каза президентът.

Думата взе лидерът на ДПС:

„За нас мюсюлманите днес е празник – на покаянието и опрощението. Месец Рамазан е месецът на състраданието и милосърдието. Искам да поздравя всички мюсюлмани за празника, но нека говорим по същество“, каза той.

„От предишните избори, това, което казахте, че ние коментирахме, че бъгларскиоят народ е мъдър и след 12-годишното еднолично управление в България, създава една и съща структура на НС, без значение кой е първи или втори и не овластява никого самостоятелно. Тогава още казахме, че най-вероятно и поредните ненужни предсрочни избори ще произведат сходна структура на НС. Днес това е факт“, каза той.

„Идва на преден план важният въпрос за какво сме в това НС и кой за какво е участвал в изборите и за какво е в НС. Хората имат много проблеми. Ние обиколихме цяла България и в диалог с хората се опитахме да определим дневния ред на обществото и българите. Това е високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и най-адекватните доходи“, каза той.

По думите му ДПС е поело ангажимент, че ако участва в мнозинството на НС за кабинет, то партията ще се опита да направи така, че дневният ред на обществото да бъде дневен ред на политиците, народното събрание и на евентуалния редовен кабинет.

„За да можем обаче да решаваме явно проблемите на хората, по-скоро трябва по-правилно да определим каква е ролята ни като политици в структурата на обществото. В момента сме свидетели, че въпреки 5 пъти избори, някои от уроците според нас все още имаме да ги учим“, каза той и даде пример:

„Имаме пропуснати около 20 дни след изборите. Това е много време. Вместо да се занимаваме как да структурираме мнозинство в НС за редовен кабинет и с какви теми да се занимава то, ние наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето на популизма, да определят законопроекти, които да се разглеждат, без да има ясен субект, който да носи отговорността за тези действия“, подчерта той.

„За държавния бюджет, мога да кажа, че 3% дефицит е постижим, но зависи от сроковете и цената. За европейската интеграция на България ние имаме своя принос. Още 1991 година от трибуната на НС нашият почетен председател д-р Ахмед Доган заяви посоката на България – членство в НАТО и ЕС. За наша гордост това се реализира, когато ДПС беше във властта“, заяви Карадайъ.

Явно ДПС трябва да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната“, подчерта той.

Най-четени