Connect with us

Нюзрум

Президентът посрещна Костадинов с важен въпрос, той го отряза

Published

on

Президентът Румен Радев проведе консултации с третата по големина политическа сила в парламента – „Възраждане“.

„Първо искам да ви поздравя с високия изборен резултат, който е израз на доверието, което много българи възлагат на вашата партия. Видно е, че с всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но расте и вашата отговорност“. С тези думи се обърна към представителите на „Възраждане“ държавният глава.

„Вие вече заявихте, че ще бъдете опозиция в 49-ото НС, но тя също има много важна роля в политическия процес“, изтъкна Радев.

„Това Народно събрание има да наваксва много работа, наследена от предишните. Страната е изправена пред риск и множество предизвикателства. Каква времева рамка за приемането на бюджета и раздаването на мандатите очаквате? Знаете, че първите политически сили излязоха със законодателна програма, която фиксира определени приоритети. Успехът или неуспехът за формиране на правителство ще определи законодателната дейност като време и обем“, попита президентът Румен Радев.

„Дали вашите приоритети и законодателна дейност съвпадат с това, което чухте от другите политически сили и има ли промяна в нагласата ви за сформиране на кабинет. Вече заявихте, че ще подкрепите кабинет само с вашия мандат. Има ли някаква промяна в това и как виждате шанса за съставяне на правителство“, допълни той. 

„Не знам кой Ви е казал или Ви е заблудил, но ние никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция в 49-ия парламент. Напротив, ние сме готови да управляваме. Отговорността ни се повишава. Всяка политическа сила трябва да е готова с кабинет, който да представи пред избирателите си. Колко време трябва да работи този състав на НС, първо трябва да говорим за бюджет. Това е най-важно“, отговори лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Що се отнася до останалите законопроекти, споменахте, че първите две формации са заявили една законодателна програма, която ние до голяма степен можем да съдим само по изявленията им пред медиите и все още няма нищо ясно разписано черно на бяло. Ние сме категорични в законодателните ни намерения“, допълни той.

„Има един въпрос, който се опитват да заметат под килима. Все повече стават призивите да не се реализира референдумът ни. За нас е необяснимо поведението на водещи политически сили, които говорят за прокарване на закони за Еврозоната, при положение, че има референдум, който ще каже „да“ или „не“, категорично каза Костадинов.

Той поздрави служебното правителство за решението да ограничи безмитния внос на земеделски продукти от Украйна.

За „Възраждане“ е важно да има политическа стабилност, но тя да не е на всяка цена, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

„За нас е важно запазването на българската валута и финансова независимост, да сме максимално дистанцирани от конфликта в Украйна, предоговаряне на отношенията с европейските ни партньори и като цяло – да има политическа стабилност, но не на всяка цена, защото вече имаше 12 годишно стабилно управление на ГЕРБ, чиито последици всички търпим“, каза още Костадинов.

След срещата с „Възраждане“ държавният глава ще се срещне и с „Движение за права и свободи“, „БСП за България“ и представители на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Ден по-рано Румен Радев проведе консултации с партиите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На тях стана ясно, че:

– За първата политическа сила (ГЕРБ) най-силното и стабилното правителство е това с колегите;

– А втората политическа сила (ПП-ДБ) потвърди позицията си, че няма да подкрепи първия мандат, но е с готовност и възможност за правителство с втория.

Най-четени