Connect with us

Fake Harvard

Радев скастри „Промяната“, а Христо Иванов се подмаза: Вие сте господар на времето

Published

on

Представителите на „Продължаваме промяната –  Демократична България“ са втората парламентарна сила, поканена за консултации по съставянето на правителство с президента Румен Радев днес. На „Дондуков“ 2 влязоха акад. Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Калина Константинова, Христо Иванов, Владислав Панев и Надежда Йорданова.

По-рано държавният глава се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и представители на партията му и ги попита колко време е нужно за съставянето на правителство и приемането на най-спешните закони. След срещата Борисов обяви, че е помолил за време, но не уточни колко. И обяви, че не той ще е премиер в евентуален кабинет с мандат на ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който е и съпредседател на „Демократична България“ днес се оплака, че Радев бърза с консултациите и се закани да не ходи на „Дондуков“ 2.

Докъде можете да стигнете с политическия компромис, попита първо Радев ПП-ДБ, напомняйки, че те са се появили на политическата сцена като отрицание на ГЕРБ. Затова се поинтересува каква позиция биха заели по първия мандат.

Попита ги кога виждат подходящото време за връчване на първия мандат – искам да решаваме тези въпроси заедно, защото гражданите очакват решения в тяхна полза, обясни държавният глава.

Всички осъзнаваме основните приоритети, отвърна Кирил Петков. И обяви, че е време да се направи съдебната реформа, затова разследването на главния прокурор ще е основна тема, както и антикорупционната комисия. Сред останалите  основни приоритети той посочи Шенген и еврозоната.

Заявихме ясно, че в първия мандат подкрепа не можем да дадем. Защото стандартът ни е да правим това, което казваме. При положение, че първият мандат не може да събере мнозинство, ще предложим правителство с втория мандат, обясни Петков.

Ние сме много прогнозируеми, прозрачни и с ясни цели, допълни съпредседателя на ПП.

Радвам се, че 1 г. по-късно и 2 цикъла избори, в крайна сметка стигаме до законодателната програма и приоритетите на последния редовен кабинет, коментира пък Асен Василев. Акцентира, че съдебната реформа вече събира подкрепа, както и еврозоната и Шенген.

Ние и ГЕРБ сме опоненти. Ние смятаме, че моделът, по който страната трябва да се развива, е различен. Но по тези приоритети успяхме да намерим законодателна основа и формула в парламента, така че тези закони да бъдат приети. Дори опонентите могат и трябва да се уважават, но има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени, категоричен бе Василев. И обясни отново, че няма как да работят заедно в изпълнителната власт с ГЕРБ, че няма как да подкрепят първия мандат или да има подкрепено от ПП-ДБ правителство с участието на ГЕРБ.

Времето за първия мандат е по-скоро въпрос към парвия мандатоносител. Когато се стигне до втория, ще се радваме да проведем консултации и да говорим за времето за втория мандат, за да може да се сформира правителство, обясни Василев.

Времето – дали е бързо или бавно, зависи от това каква цел се гони. Целта е да може да се сформира правителство. В различни ситуации повечето време може да попречи, в някои ситуации може да помогне, затова са и консултациите, не се ангажира със срок съпредседателят на ПП.

Помогнахме да се отпуши парламентът, ще подкрепим тези закони. В програмата липсват трите закона за бюджета, надяваме се служебното правителство да ги внесе, защото също е нужно време, допълни Василев.

Христо Иванов също изрази задоволство от постигането на законодателни приоритети и най-вече от заявката за конституционна промяна за съдебната реформа.

Вие сте господар на времето в тази конституционна процедура, обърна се той към президента. В предишния мандат подходихте малко по-щедро и това показа определен потенциал на политическите сили да минат през някои процеси, които са необходими, обясни Иванов. И допълни, че и консултациите, и времето, трябва да имат добавена стойност с ясната цел съставянето на редовно правителство.

По отношение на мандатите коалицията ни е единна. Ние можем да поемем отговорност за управлението на странат и да предложим вариант само с втория мандат, но това не ни пречи да работим с опонентите ни по конкретни задачи, допълни Иванов.

И призова Радев да отпусне време поне програмата минимум като законодателни приоритети, за да се „пусне България да върви напред“.

Имаме нужда от 3 месеца, за да се постигнат заложените цели, този срок обсъждаме през цялото време, отговори обаче акад. Николай Денков.

В 48-ото НС поех огромен политически риск и за първи път разтегнах процедурата така, че да може да се успокоят страстите, да има диалог, да се състави правителство и да се приемат тези закони. Но почти нищо не се случи, напомни Радев в отговор. Парламентарното време бе употребено основно за ремонт на Изборния кодекс и за разпити на служебните министри. Редно е да има парламентарен контрол, но почти денонощно, при положение, че служебните министри имаха много работа. А аз бях упрекнат, че разтягам, за да управлявам до безкрай, напомни държавният глава.

Трябва да има време, но и ясни отношения, категоричен бе Радев. И поиска отговорно отношение от всички в парламента – ако не успеем да съставим правителство, трябва да е ясно, че ще се приемат тези закони. А не, че някой иска да управлява безконтролно.

Споделям призива и нагласата служебното правителство да внесе бюджет, това ще бъде направено, отвърна Радев.

Служебното правителство разработи и внесе в НС почти всички от тези закони и няма нужда да се убеждаваме колко важни са те, обясни още президентството. И обяви, че очаква съзнателна работа за този парламент.

Най-четени