Connect with us

Гербери

ЕКСКЛУЗИВНО! Борисов на крака при президента, ето какво си казаха с Радев

Published

on

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отиде на консултации с президента Румен Радев. Заедно с него са Десислава Атанасова и Томислав Дончев. 

Искам да ви поздравя с постигнатия успех. С тази изборна победа избирателите ви възложиха една огромна отговорност, защото знаем, че първата политическа сила носи най-голяма отговорност за съставяне на правителство, и то съставено бързо0 в условието на война и на криза.

Като водеща формация имате водеща роля в решаването на неотложни задачи, които стават още по-сложни, защото бяха отлагани от няколко парламента. Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на ГЕРБ. 

„Вчера чух амбициозната заявка, ваша и на ПП-ДБ, в която няма да се пипат данъците. Пожелавам ви успех. Всичко това е важно като задача, но тези многопластови задачи стават още по-сложни поради фактора време, защото ако бързо се състави правителство, има време тези закони да се разгледат.

Ако не се състави правителство, въпросът е какво правим с бюджета и законите. Колко време, според вас, е необходимо за водене на преговори за правителство? Ако не внесете бюджет, до края на април служебното правителство трябва да внесе такъв“, посочи президентът и даде думата на лидера на ГЕРБ. 

„Благодаря за поканата. Българският народ каза така, но каза и че еедна партия няма да се справи сама и всеки лидер, който отчита и не отчита този факт, не може да отговори на вашите въпроси. Сякаш изречените думи са червена линия във времето. Хората казаха, че без ГЕРБ не може, но ГЕРБ не може управлява сам. Имаше такива времена. Затова ни трябва много търпение. Вие сте по-млад, но Илияна помни най-голямата добродетел на една партия беше да постави държавата пред партийното и избирателите. Сега е точно обратното“, каза Борисов.  

Той заяви, че ГЕРБ има план да направи нещо стабилно, но президентът трябва да помогне. Радев поиска Борисов да му даде ориентировъчно време за съставяне на правителство, бюджет и приемане на проектозакони, които да не спъват страната по пътя за Шенген. 

„След като вчера започна работата на парламента, заложихме срокове до следващия вторник да решим как ще работим. В сряда ще разгледаме и гласуваме правилника за работа в парламента. Имаме време и да разгледаме комисиите. Това ще се случи в края на другата седмица или след първи май. Приоритет са законите, които в разговорите с ПП-ДБ, записахме като важни. Приоритетно ще разгледаме законите от МС, които касаят Плана за възстановяване и устойчивост, Еврозона и Шенген, както и тези, които касаят реформа в правосъдната система“, заяви председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.  

„Тук обаче бих искала да подчертая, че МС има още да изпълнява по задълженията си по Плана за възстановяване и устойчивост, касаещи българската енергетика и БНБ“, подчерта тя и обяви, че минималният срок, ако е постигната договореност между партиите, може да се каже, че парламентът в рамките на 2-3 седмици ще разгледа възможно най-много закони. 

Радев каза, че гарантира, че тези закони ще бъдат внесени в парламента колкото се може по-бързо. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени