Connect with us

Нюзрум

ИЗВЪНРЕДНО! Гешев заговори за Руди Гела, олигарси, мутри и журналисти: Г-н Василев да се нареди на опашката

Published

on

Вчера е постъпило искане от Софийска градска прокуратура. Аз съм го разпределил на съответния отдел във Върховна касационна прокуратура (ВКП). В понеделник колегите от ВКП ще изготвят становище за основателността на това предложение. В случая, че преценят и аз преценя, ще изготвя съответното искане до Народното събрание с оглед провеждане на наказателно преследване. Това коментира на брифинг в Бургас главният прокурор Иван Гешев по повод поискания имунитет на Радостин Василев.

„В последните 3 години кой не е казвал остри думи по мой адрес? Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти. Г-н Василев да се нареди на опашка, много е дълга опашката от фен клуба ми“, заяви Гешев.

„Това показва липса на усещане за държавност – да решаваш личните си проблеми с атаки срещу институциите“, допълни той по отношение на изявленията на депутата от ПП-ДБ.

Попитан за какво сплашване от страна на Радостин Василев става дума, главният прокурор заяви, че още не се е запознал с материалите.

По отношение на новото обявяване на Цветан Василев за издирване, той каза: „Изготвена е нова европейска заповед за арест. Въз основа на нея той е включен в шенгенската информационна система и същевременно е обявен за международно издирване по други досъдебни производства, различни от делото КТБ, за която припомням, че той е подсъдим, но се укрива в държава като Сърбия“.

„За мен е ясно, че той се укрива с помощта на Русия, че зад това стои зловредното руско влияние. Ясно ми е също, че той плаща на американски лобисти за компрометиране на прокуратурата и не само това. Така че това са едни процеси, на фона на които Радостин Василев не заслужава да бъде коментиран“, каза Гешев.

Той прогнозира и какво ще се случи, ако бъде приет законопроектът на Крум Зарков и надежда Йорданова, който беше включен в Плана за възстановяване и развитие: „Ако бъде приет, ще поставя въпроса пред Конституционния съд дали съответства на Конституцията. За Върховния касационен съд (ВКС) той противоречи на българската конституция. Целта му е овладяване на българската прокуратура и преформатиране на политическия и икономическия живот. Това, което ще последва, е една лавина от доноси срещу главния прокурор“.

„Някои наричат това съдебна реформа. Не може да е съдебна реформа да създадеш една процедура за 4 човека, която е различна за останалите български граждани. Това се нарича извънредно законодателство. Някои наричат това отчетност. Не, това не е отчетност. Отчетността е пред НС, само че НС трета година не изслушва доклада на главния прокурор, ВКС и Върховния административен съд (ВАС). Отчетността може да е пред ВСС“, обясни Гешев.

„Някои го наричат контрол. Няма как да контролираш магистрати, председател на ВКС и главен прокурор. Това са едни клишета и хибридки, които не отговарят на истината. Истината е, че това е един противоконституционен текст, с който искат да овладеят прокуратурата. Това е цялата работа“, посочи той.

„Това е една система, която се надяват да използват с доноси, за да окажат въздействие върху българския главен прокурор и да овладеят прокуратурата. Е, няма да стане. Знаете ли защо? Дори да го направиш и да искат да овладееш прокуратурата, трябва компетентност. Те нямат базова юридическа компетентност“, категоричен беше главният прокурор.

Най-четени