Connect with us

Нюзрум

Министър размаха пръст: Пускаме пак украинското зърно, ако… 

Published

on

Ние ще наблюдаваме цените на едро. Ако се използва моментът, че вносът става по-малко да се вдигнат цените наново, ние сме готови да реагираме и да разрешим този внос. Това каза пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Никола Стоянов по повод решението за спиране на вноса на зърно от Украйна с цел защита на българските производители.

„Причината да вземем това крайно решени е, че пазарът е наистина залят от стока“, обясни той.

„Продукция за около 3 млрд. лв. стои в хамбарите и силозите на българските производителите. Именно поради това спираме вноса“, допълни той.

„България няма да забрани транзита. Украйна може да си изнася. Но да не остава в България, всичките пригранични държави, в момента 5 държави сме в това положение. В момента в другата част на Европа внасят зърно от Южна Америка, вместо от Украйна“, заяви министърът.

Той посочи, че не е изключена възможността търговци и производители да се възползват от ситуацията и да започнат да вдигат цените. „Съзнаваме този риск. Считаме, че пазарът в момента е наводнен, което води до дисбаланси, за съжаление. Въпреки че имаше намаление на много стоки, не видяхме резултат при крайния потребител“, посочи Стоянов.

„Категорично ще наблюдаваме много внимателно. Ако цените тръгнат нагоре, ще го разрешим (вноса) веднага. Надяваме се, че българските производители и стопани ще разберат. Това го правим за тях“, предупреди министърът.

По отношение на високите цени на олиото, които в последно време спаднаха, той каза: „Печели някой по веригата. Губят българските потребители. Преработватели, търговци по веригата- от слънчогледовото семе до олиото в магазина те са по веригата“.

„България направи огромна грешка миналото лято, когато спря износа на зърно. Около 1 месец не се изнасяше зърно. Горе-долу толкова е количеството, което в момента е в хамбарите на производителите“, обясни Стоянов.

„Слънчогледовото семе се насочва към България, защото имаме сериозни мощности за преработката му“, посочи той. „Даваме шанс на българските производители да пласират тяхното слънчогледово семе“, каза още той.

По отношение на украинското зърно министърът посочи: „Търси се общо европейско решение. Ако бъде намерено такова, необходимостта от акта, приет вчера, ще отпадне“.

По думите му, в това решение не става въпрос само за пари. „Очакваме в нашите държави да не остават тези продукти, които са в списъка, а те транзитно да преминават към останалата част от Европа“.

„В момента създаването на коридорите не работи. Работи са за усъвършенстване на пазарите, а не зърното да стои в складовете“.

Стоянов беше категоричен, че служебното правителство продължава битката си за овладяване и намаляване на цените. „Очакваме спад”, добави министърът. Той отчете, че при отделни видове храни вече има спад на цените – за пример посочи млечните.

Министърът обяви, че диалогът с хранителните вериги продължава. На среща, за да бъдат обсъдени мерките на правителството и проблемите в сектора, ще бъдат поканени всички търговци с оборот над 30 млн. лева.

Той коментира още, че за повишаването на цените до есента е имало обективни фактори. Някой по веригата обаче се е опитал да спечели много повече и така се е стигнало до драстични случаи.„Транспортът пада седми месец подред, инфлацията – генерално”, отчете Стоянов.

„Служебното правителство ще внесе бюджет в парламента, който ще е с 3% дефицит, който ще гарантира 12% увеличение на пенсиите, 10% увеличение на заплатите в администрациите, на които не са им актуализирани, и отново ще предложим увеличение на учителските заплати. Не е решено с колко, но ще предложим да има. До края на април, началото на май ще го предложим“, обяви още Стоянов.

Най-четени