Connect with us

Нюзрум

РЕШЕНО! Това е новият шеф на парламента!

Published

on

След почивката за Великден продължава първо заседание на парламента. 49-ото Народно събрание трябва днес да избере председател.

Припомняме, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС вече се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ и по-всяка вероятност той ще бъде избран да оглави парламента. 

След няколко месеца обаче той може да бъде сменен от представител на ПП-ДБ. Това е било и едно от условията на преговорите. Ротация на председателското място може да има, ако парламентът работи поне 3 месеца.

Днес трябва да бъдат представени и законопроектите, които ще бъдат включени в първата сесия на 49-тото Народно събрание и около които се обединиха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Предстои да стане ясно и какви законопроекти ще бъдат внесени от останалите партии в парламента, както и от Министерски съвет.

През тази седмица се очаква да започнат и лидерските срещи, в които ще се обсъдят възможностите за редовен кабинет. Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, трябва да се срещне с председателя на „Възраждане” – Костадин Костадинов.

В началото на заседанието Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС отново предложи кандидатурата на Желязков, когото тя представи като добър юрист и администратор.

От страна на „Възраждане“ Искра Михайлова предложи отново адвокат Петър Петров.

След направените предложения, думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова, която определи решението за ротационен принцип на шеф на НС, като противоконституционно.

„Честито на Никола Минчев, ще бъде шеф на НС през лятната ваканция“, поясни Нинова. По думите ѝ ситуацията е сложна.

„Тази сложност не означава, че трябва да се нарушава Конституцията, каза още тя.

„Един представител на ПП, бивш представител на БСП, беше казал „По-скоро ще си отрежа ръката, отколкото да подкрепя ГЕРБ“, каза тя и напомни и подобни думи от представител на ГЕРБ, който също е искал да си реже ръката, ако подкрепи ГЕРБ.

Какво е това желание да се лишавате от крайници. Какво е това нещо – Коалиция на джентълмени с по една ръка“, каза Нинова.

След още дебати и скандали в парламента започна и гласуването на кандидатурите по азбучен ред. Пръв бе кандидатът на „Възраждане“ – Петър Петров, като предложението не бе прието.

При гласуването на Росен Желязков, той бе избран със 136 гласа „за“, против – няма, въздържали – 94.

„Имаме избран народен представител за Народното събрание“, обяви Вежди Рашидов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени