Connect with us

Нюзрум

Асен Василев захапа Костадинов, не пропусна и Нинова-отговори й за рязането на ръце

Published

on

Асен Василев се обърна към „Възраждане“, като каза че са прокремълска партия, която иска да се развива по модела на Руската федерация, че не искат Шенген и Еврозоната, затова не може да бъде подкрепен техният кандидат. Това стана по време на дебатите за избор на председател на НС.По вашите събирания се виждат повече руски знамена, отколкото български, заяви Василев от парламентарната трибуна.

„Вие имате идея за развитие на България, която не споделяме. Вие не искате България в ЕС, в еврозоната, борите се с подписи за референдум против еврото. Искате в България да се установи режим на управление като Руската федерация“, обърна се той. 

Предишният парламент се занимаваше повече от месец и половина с Изборния кодекс. Тези промени бяха наложени от мнозинство, което избра председател на НС от ГЕРБ, а изборите бяха най-съмнителните.

Поискахме различни идеи от ротационния принцип. От ДПС предложиха Вежди Рашидов. Работещата формула е първите две партии да се ротират с ясна програма какви закони ще се разглеждат. Бюджетът за ПП е огромен приоритет, но той няма как да бъде внесен без кабинет, каза Василев. Според него, ако законите бъдат приети, България ще се придвижи напред в политически и икономически план. Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ, каза Василев.

Вежди Рашидов поправи Василев, като каза, че са били приети 53 закона, докато той се е опитвал да е председател на всички.

Кой ще управлява страната през тези три месеца и дали това не е завера с президента, попита Драгомир Стойнев от БСП. Има ли договорка, или това е хаос и прах в очите на избирателите, попита той.

Костадин Костадинов поиска Асен Василев да му цитира кога някой от „Възраждане“ е казал, че са прокремълска партия, а пък за референдума са се подписали много от избирателите на ПП. „Не лъжете, не бъдете като Кирил Петков, не искаме да сме прокремълска държава с нисък живот“, каза Костадинов. Вашите избиратели виждат как подменяте вота им и се превръщате в патерица на ГЕРБ, те ще ви накажат, каза Костадинов.

Г-н Василев, няма как да обясните на вашите избиратели как заобикаляте Конституцията. Нинова каза, че ваш депутат щял си отреже ръката, на друг ръката щяла да изсъхне, ако сте с ГЕРБ. Президентът пък трябва да си отреже и двете ръце, той се отрече и от ГЕРБ, когото излезе с юмрук на площада, и от ПП, когато ви нарече шарлатани. Този президент трябва да си отреже и двете ръце, каза Георги Свиленски от БСП. Който събере повече гласове той ще председателства, но по-важно е кой ще управлява

Ще си говорим извън тази зала, защото никой не си е позволявал да ме нарича така, каза Асен Василев на репликата на Костадин Костадинов. Според Асен Василев коалиция нямало.

Той се обърна и към лидера на БСП Корнелия Нинова да даде друго предложение, след като не е съгласна с ротационното председателство. Даде пример, че от ДПС отново са предложили Вежди Рашидов, като доайен на парламента, да заеме председателското място. Василев не се съгласи с твърдението на Нинова, че ПП-ДБ ще подкрепят правителство на ГЕРБ, след като имат ясно решение на националните органи. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени