Connect with us

Нюзрум

Юрист разнищи какво стои зад решението на ГЕРБ да се съгласи с ПП

Published

on

Юристът Петър Славов направи коментар на съвместното решение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са предложат Росен Желязков за председател на Народното събрание.

„Това е интересно предложение, първия председател на така наречения ротационен принцип да бъде Росен Желязков. Хората, които следят темата, веднага си задават въпроса:

Ако по три месеца бъде така да се каже краткия мандат и парламентът е с мандат общо три месеца, то тогава няма ли той да остане единствения председател. Тоест, не печелят ли ГЕРБ от тази сделка в кавичка“, каза в ефира на Нова Тв Славов.

„Другото, говорейки за тази ротация, аз винаги съм съветвал и сега депутатите също трябва да са много внимателни, защото ротация предполага участие на всички парламентарни групи в парламента, не само на първите две.

Или иначе казано, ако те приемат някакви, да кажем изменения в правилника или нещо, което само между първите две парламентарни и най-големи парламентарни групи се излъчва този председател, напълно е възможно останалите да обединят сили и да пратят това решение в Конституционния съд.

Той пък напълно е възможно да го обяви за противоконституционно като дискриминационна мярка спрямо останалите народни представители.

Така че наистина ми е любопитно как точно юридически ще се формулира тази така наречена ротация и тя по всичко изглежда, че няма да бъде ротация, а ще бъде по-скоро нещо като предаване на щафетата между първи и втория, ако парламентът продължи достатъчно дълго“, добави Петър Славов.“

Най-четени