Connect with us

Нюзрум

Политолог: След 2 години политическо безвремие, някакви тухлички са на площадката за строеж

Published

on

Две години партиите си правеха сметките какво могат да понесат те и техните избиратели, а сега нещата са във фазата сблъсък с реалността. Ако партиите продължават да битуват в паралелна реалност, се стига до катастрофа и политическа мизерия.

Това мнение изрази пред БНР Любомир Стефанов, преподавател по политически науки в НБУ. По думите му 5 поредни избора и 2 години политическо безвремие е нещо, „което много трудно може да си го позволи която и да е държава, още повече такава със скептично отношение към модерната представителна демокрация като нашата“.

„ПП-ДБ очевидно искат да бягат от ГЕРБ като дявол от тамян, до края на света, ако е възможно. ГЕРБ, на свой ред, имат да си връщат – най-малкото за ареста на Борисов и всички епитети, които отнесоха, но и двете са почти еднакво виновни за нещата, каквито са тук и сега„, посочи политологът.

„Очевидно имат за какво да си говорят и да докарат разговора до добър край, тъй като това е целта на политиката. (…) Най-сетне прозряха – и едните, и другите, че за да има обща работа, която да ги удовлетворява, трябва да работят заедно. За добро или за лошо„, коментира той относно преговорите по законодателни приоритети, които са в ход между първите две формации след свикването на 49-ото Народно събрание. 

Стефанов вижда в последните знаци на сътрудничество сигнал за политическо съзряване на политическата класа да започне да мисли държавнически.

Ако се мисли до местните избори, това не е държавническо мислене. Това е конюнктура и прах в очите.“

Любомир Стефанов определи като възможно правителство, подкрепено от формации, които не са участвали в разговорите за законодателната програма на парламента, обаче изключи възможна колаборация с БСП. Относно ИТН той отбеляза, че най-вероятно ще подкрепят евентуално правителство на малцинството, но е абсолютно възможно да подкрепят и правителство на ГЕРБ с ДПС.

Според политолога между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има странно политическо танго, лутане как да намерят начин да си общуват, „всеки според собствената си партийна характеропатия“ да не направи грешките, които са довели дотук.

„Самият факт, че тези хора се появяват в един кадър заедно, нещата показват, че има посока. (…) Очевидно сме в трудна преходна ситуация.“

Има достатъчно проучвания за профила на избирателите на новата коалиция – ПП-ДБ, като около 1/3 от тях си представят възможна коалиция с ГЕРБ, без това да е брак по любов, изтъкна още преподавателят.

Превърнаха българския електорат в политически племена. Лидерите са буквално племенни вождове, които а са кривнали от правия път, който им е начертан и самовменен, а са били линчувани и кожата им – опъната на слънце и заменени от някой друг ревностен последовател на правата линия“, подчерта в анализа си той.

Чак нов Борисов няма, със сигурност обаче виждаме, че публично прави лично усилие да не хвърля сянка в този едва наченал разговор, каза още Стефанов.

Ако го засърбят пръстите – знаем от сутрин до вечер какъв навик има да променя гледната точка, спокойно можем да станем свидетели на някой и друг пост, телевизионно интервю, изригване в две кратки реплики и всичко да бъде срутено. Някакви тухлички са сложени на площадката за строеж. Дали ще ги снадят, за да се получи нещо като лего, предстои да видим.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени