Connect with us

Олигархия

СЕНЗАЦИОННО! Ето колко често български политик, санкциониран по „Магнитски“ посещавал Цветан Василев

Published

on

Покрай старта на 49-ото Народно събрание почти без никакъв отзвук останаха признанията на подсъдимия за източването на КТБ Цветан Василев за близостта му със санкционирания от американските власти по глобалния закон „Магнитски“ български политик Николай Малинов, предава БЛИЦ.

В интервю за Миролюба Бенатова по кабелен телевизионен канал Василев, който от девет години се укрива от българското правосъдие в сръбската столица Белград за първи път направи признанието за своята връзка с лидера на родните русофили Николай Малинов. Всъщност Василев направи много повече – призна за опита да открадне повторно активите на КТБ след нейния фалит, пак през схеми, свързани с Русия.

Избуялата медийна активност на Цветан Василев идва на фона на разкритията на прокуратурата от последните седмици, поставящи фалиралия банкер в центъра на мащабен и сложен заговор за дискредитиране на висши магистрати, начело с обвинител №1, а също и на полицаи, както и за евентуалното им последващо отстраняване.

Появиха се публикации, че Василев е платил 350 000 долара на американски лобист, за да се прокара включването на обвинител №1 Иван Гешев в санкционен списък на САЩ, които не само, че не бяха опровергани, но бяха и косвено потвърдени от самия беглец от правосъдието. Възможността част от финансирането, с което Цветан Василев наема нови и нови лобисти в САЩ, да е и с произход Русия, изглежда силно е притеснило подсъдимия бивш банкер, но вместо да опровергае трупащите се факти за близостта му с олигарси на Кремъл, с обясненията си той прави точно обратното. 

„Един-два пъти Николай Малинов идва…тук…“, каза Цветан Василев пред Бенатова в опит да уязви лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, потвърждавайки и факта, че именно бившият банкер стои зад голяма част от компроматните кампании в последните години. Дали обаче Малинов е бил само „един-два пъти“ в Белград? Отговорът определено е не. Не изглежда и никак сериозно Василев да се опитва да се разграничи от добрия си приятел, на когото дължи руските си връзки. 

В интервюто за Бенатова, Цветан Василев признава, че през 2014 г. именно Николай Малинов го свързва с групата на международния аферист Пиер Луврие, който се опитваше да заграби активите на рухналата вече пирамида КТБ срещу 1 евро. Това значи, че Малинов е сред малцината българи, които са били в сръбската столица непосредствено след установяването там на беглеца от правосъдието.

Още преди девет години стана известно, че целта на Луврие бе да отклони активите на КТБ към група руски олигарси, начело с православния олигарх Константин Малофеев. По признания на самия Николай Малинов, именно той е запознал Василев с Малофеев. Руснакът е в санкционните списъци на САЩ и Европейския съюз, има 10-годишна забрана да влиза в България и видимо се смята за близък до най-тясното ръководство на Кремъл. Само за последната година Малофеев поне два пъти се среща в Москва с Николай Малинов, като двамата присъстват на събития на руския външен министър Сергей Лавров. 

Единственото, което Цветан Василев пропусна да признае, е, че благодарение именно на тези си контакти, той девет години пребивава необезпокоявано в Сърбия. Страна – кандидат за член на ЕС, но след Беларус, втората държава на Стария континент, която продължава да сътрудничи с режима на Владимир Путин. 

Цветан Василев напълно съзнава, че близостта му с Николай Малинов, може да му е помогнала, но вече се оказва контрапродуктивна, особено на опитите му да ангажира вниманието на американските власти. Заради това в интервюто си, подсъдимият за източването на КТБ пробва да се разграничи от другаря, на когото дължи руските си контакти. Подобно на добре познатото в природата късане на опашката при някои влечуги.

В случая обаче опитът е неуспешен и по съвсем друга причина. Василев и Малинов са достатъчно близки много преди фараонът да стане обект на разследване. Русофилът Малинов е бил сред честите гости на Василев в офиса на КТБ на бул. „Цар Борис Трети“, сочат данните от тетрадката на охраната, станали публично достояние още преди години.

Времето, в което Малинов е чест гост на Василев съвпада с момента, в който руската държавна външнотърговска банка ВТБ придобива почти 10% от акциите на КТБ, което датира от началото на 2013 г. В крайна сметка посещенията на Малинов в Белград едва ли са били едно-две, както твърди Цветан Василев. Двамата са се срещали вероятно десетки пъти във времената, в които чрез пирамидата КТБ днешният фалирал фараон се опитваше да овладее цялата политическа сцена.

Днес Цветан Василев опитва да неглижира този факт, представяйки го за чисто бизнесначинание, но това далеч не е така. Времето на влизането на ВТБ в КТБ съвпада с опита на Василев да играе важна роля във вътрешно политическите процеси в България преди десет години. 

Опитът на Василев да си скъса руската опашка може да се обясни с включването от американския департамент по финансите на Николай Малинов в санкционния списък „Магнитски“ на 10 февруари т. г.

Преди повече от два месеца оттам много ясно обявиха, че Малинов е санкциониран именно заради връзките му с Москва. Според официално разпространената информация русофилът е подкупил български съдия, който му е разрешил да пътува до Москва, въпреки обвиненията на българската прокуратура за шпионаж в полза на Русия, където получава лично от руския президент Владимир Путин орден и парична награда в размер на 2,5 млн. рубли.

Несериозно е дори да се коментира опитът на Василев да обясни как приятелят му Малинов всъщност бил продукт на българските служби и прокуратура?! Та нали именно държавното обвинение го съди за шпионаж в полза на Русия, а на база на това русофилът в крайна сметка е санкциониран от САЩ.

На този фон Василев потвърждава изнесените първо в медиите факти, че е наел през миналата година четирима нови лобиста в САЩ. Неубедителен бе опитът да отрече, че именно на база негови манипулативни твърдения и откровени лъжи, американският конгресмен Уорън Дейвидсън бе подведен да излезе с писмо срещу главния прокурор Иван Гешев.

Показателно е, че в прав текст Василев не отрече и още един факт, изнесен от медиите, че е платил 350 000 долара на американски лобист за кампания по дискредитирането на българския обвинител №1 сред членовете на Камарата на представителите на САЩ. 

Разбираемо е притеснението на Василев – американските служби са наясно, че той се намира в Белград по линия на близостта му с Кремъл. В същото време, парите които плаща за адвокатски услуги във Вашингтон са значителни, а ефект няма.

Все пак американската правителствена администрация не би искала да се постави в ситуация да прокарва интересите на подсъдими лица в собствените им държави, които е много вероятно да получават финансиране през руски олигарси и подставени лица, за да ерозират евроатлантическия път на страна като България. Заради това и опитите на Василев да прекъсне връзките от близкото му минало са по-скоро напразни, каквито ще се окажат в крайна сметка и усилията му да заблуждава американските власти.

Най-четени