Connect with us

Timeline

Калоян Методиев взриви мрежата! Ето каква е връзката между ареста на Тексейра и министър Стоянов

Published

on

Политологът Калоян Методиев публикува свой прочит на аткуалната политическа обстановка в социалните мрежи, който публикуваме без редакторска намеса:

„Aмериканските власти арестуваха показно 21-годишния компютърен специалист Джак Тексейра от военновъздушните сили за теч на секретни военни документи. Момчето, пристранено към видеоигрите, особено след месеците изолация по време на Ковид епидемията, е живеело в отделен свят на тайни игрални стаи (групи затворени геймърски общности в интернет). Там именно пуска класифицирани документи от последните месеци. Качвал ги е и ги е коментирал с приятелите си. 

В документите се засяга и България: „На 23 февруари България изрази готовност да дари своята флотилия от изтребители МиГ-29 на Украйна…“

Ден преди ареста на Тексейра у нас прозвуча:  „България никога не е заявявала, че ще дарява самолети МиГ-29. Ясно трябва да си направите извода колко са достоверни самите документи и колко са секретни (!!!). Най-вероятно са преработени документи (!!!)“. Думите са на служебния министър на отбраната Митко Стоянов в отговор на журналистически въпрос за автентичността им (12.04). 

Арестът е факт. Течът на документи също. Коментират се от световни сили. Тепърва ще се изяснява влиянието на случилото се. Темата е с глобален отзвук. Но това са големи работи. Да се върнем на нашенските. В бързината, за да „заметат“ думите си и да „разкарат“ журналистите, от президентството допуснаха поредната грешка. Явно документите са автентични, а не преработени. Явно има арестуван за изнасянето им. Явно Митко Стоянов лъже българската общественост. Явно трябва да се върнем на изходна точка и отново да се питат Митко и президента: „Служебното правителство провеждало ли е разговори за даряване на своята флотилия от изтребители МиГ-29 на Украйна?“

И втори въпрос: затова ли сваляха месеци наред редовно избрано правителство? Само преди месеци Митко пускаше в социалните мрежи изрезки от документи, за да „доказва“ износ на оръжие за Украйна. Впоследствие се оказва, че изрезката е част от документ издаден половин година преди войната, от третото служебно правителство на Радев, и е за съвсем друго нещо. Явно ще се продължава с едни и същи номера. Само че ситуацията днес е различна. 

Новото е, че този път не се лъже българското общество, а вече и света. Митко е един от 31-те министри на отбраната на НАТО. В това си качество казва, че друга страна членка е арестувала невинен човек и е подправяла документи. Това вече е разговор на друго ниво. И с други последствия“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени