Connect with us

Нюзрум

Сензационно! Професор Киров разкри от къде идва безсилието на Радев

Published

on

Утре трябва да продължи първото заседание на НС, което се очаква да избере председател. От срещите на първите две формации обаче се разбира, че това не е тема на разговор, а се коментира законодателната програма.

Според конституционалистът проф. Пламен Киров в момента се печели време.

„Или по-скоро върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи, които такива още няма, защото, за да се регистрират трябва да се избере председател на НС.

В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, за да започне въртележката за възлагане на проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи. Той няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита. Тези опита няма да започнат, докато не бъде избран председател на НС“, каза проф. Киров пред БНТ.

Преговарящите екипи се занимават със законодателна програма, но законодателна програма на 49-ото НС не може да има, защото право на законодателна инициатива има МС има всеки народен представител, допълни професорът. Според него има 25 проекта, които са внесени от служебното правителство и ако това е законодателната програма, е малко странно двете формации да обсъждат програмата на служебното правителство.

Експертът е на мнение, че екипите имат вероятно единодушие по отношение на търсене на отговорност на главния прокурор.

Той смята, че най-последователно в това НС се държи най-малката политическа сила – „Има такъв народ“.

Най-четени