Connect with us

Нюзрум

Изтекоха още тайни от кухнята за преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Published

on

Три часа са продължили разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в парламента вчера. “Съдебната реформа е на масата, говорихме за плащанията, свързани с националния план за възстановяване и устойчивост, за това, че присъединяването ни към Шенген трябва да мине на максимална скорост”, заяви след срещата ръководителят на групата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков. Но разговори за правителство не е имало.

“Обстановката бе ведра, нямаше никакви заяждания, обсъдихме целия списък на проектозаконите, предложени от Министерския съвет и по 95 на сто от тях нямаме различия”, каза участник в срещата, цитиран от „Труд“. 

Според него дискусиите са били по-скоро от технически характер – дали този член или алинея да бъдат по-напред или по-назад.
“Да се чуди човек при такова съгласие защо не може да има правителство”, обобщи участникът в срещата.

Начело на екипите са жени – Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС срещу Лена Бориславова и Надежда Йорданова от ПП-ДБ. Десислава Атанасова и Лена Бориславова ще отговарят за изработването на общите законодателни текстове. В сферата на съдебната реформа във фокуса попадат КПКОНПИ, механизмът за контрол на главния прокурор и домашното насилие.

В работните групи на ГЕРБ-СДС влизат Росен Желязков, Десислава Атанасова и Рая Назарян. А от страна на ПП-ДБ пък преговарят Лена Бориславова, Надежда Йорданова и Николай Денков.

В сферата на бюджета партиите също заложиха на партийни авторитети. Тук екипите ще се ръководят от Теменужка Петкова и Асен Василев.

Днес разговорите ще продължат в Народното събрание.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Не виждам как тези хора могат да работят заедно

Аз имам много малко оптимизъм. Въпреки, че чудо може да стане. Не виждам как тези хора могат да работят заедно. Не виждам те да имат общи цели, така както твърдят. В моя анализ не е важно какво декларираш, а към коя идентичност принадлежиш, каква е твоята ценностна система. ГЕРБ-СДС се учат да бъдат център-дясно, докато другите са си чисто леви популисти. ГЕРБ-СДС са голяма част от старите седесари, докато ПП-ДБ са децата на партизаните.

Правителство трябва да се направи в контекста на кризата, която ще се задълбочи, и в контекста на войната в Украйна. Това са двете условия, които определят категоричната му необходимост. Но как ще стане това при първите аргументи, които споменах, аз не си го представям. Затова не ми изглежда възможно. По-вероятно е да се мине към план Б – правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС.

Това, че жени водят преговорите, има значение. Те по-лесно могат да отстъпят, жената е по-гъвкава, по е готова да се стигне до решение по мирен път, докато мъжът носи войнственият символ. Женското присъствие прави преговорите по-меки.

В крайна сметка, ако преговорите се водят по правилата, винаги зад първия ешелон има втори и трети. Вторият и третият ешелон решават посоката на преговорите. Първите са значими дотолкова, доколкото трябва да предадат на втория и третия как е проведена комуникацията, но не повече от това. Вторият ешелон са партийните лидери, а в третия са хора, които ние не знаем, че стоят там, но при всяко положение те решават изхода.

Мотивът на ГЕРБ-СДС е много ясен – имат много голям интерес да направят правителство с първия мандат, да покажат сила за това. Докато ПП-ДБ нямат интерес. Техният мотив е да отговорят на агресивното психично състояние на своя електорат.

Този трети ешелон около ПП-ДБ има много голям интерес да сложи рамки на главния прокурор. Ако те договорят нещо в тази посока с ГЕРБ-СДС, това ще бъде изпълнение на част от мечтата на този трети ешелон около ПП-ДБ и може да се стигне до съгласие. Но това ще бъде огромен риск за българската демокрация – ако ГЕРБ приеме да направи промени в съдебната система, фокусирани около главния прокурор, а не върху цялостната концепция за реформа.

Ако чакаме великденско зайче да изскочи от преговорите между първите две сили, първо, това ще бъде чудо и второ – основния въпрос, който ще вълнува всички ще бъде за цената.

Доц. Татяна Буруджиева, политолог: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се опитват да направят нещо невиждано досега

Не знам дали ще се избере кабинет, благодарение на тези разговори между първата и втората политическа сила. Но имам чувството, че се опитват да направят нещо, невиждано до сега. От една страна – да се договорят политиките, законодателната програма и това, което ще прави бъдещото правителство. А от друга страна – това бъдещо правителство трябва да бъде избрано с гласовете на други партии.

Дори да произлезе нещо от това, че работните групи между ГЕРБ, ДБ и ПП седнаха на една маса, то ще е с краткосрочен хоризонт. Едно дългосрочно правителство в рамките на един цял мандат трудно можем да си представим в близките години поради слабостта и немощта на партиите. Виждаме колко малко са техните избиратели. Това ги прави не толкова устойчиви, за да могат да изкарат цял мандат. Това ги задължава да вървят към управление в коалиция и то не само с един партньор.

Мнозинството от около 130 депутати на първите две партии в парламента изглежда устойчиво – то реално не е такова. Има разминаване на ценности, въпреки на пръв поглед сравнително сходните приоритети.

Слави Василев, политолог: ПП ще вземат от президента ролята на опозиция

Не смятам, че тези разговори ще произведат достатъчно компромис между ГЕРБ и ПП, защото там има непреодолими различия и компромис би означавало обезличаване на ПП като алтернатива, тъй като те се предложиха на избирателите като алтернатива на модела ГЕРБ и прегръдката изведнъж с тях би обезсмислила това.

Не смятам, че това Народно събрание ще излъчи трайно и устойчиво мнозинство между тези две политически формации, по-скоро вярвам, че има някакви шансове за мнозинство, което да роди някакъв кабинет, около ГЕРБ, БСП и ДПС.

Абсолютно никакво значение няма, че преговорите се водят от жени. Решенията се взимат от Бойко Борисов от една страна и Кирил Петков и Асен Василев – от другата. Така че кой води преговорите е формалност.

Компромис между тези две формации може да има по отделни стратегически приоритети, които едната и другата заявяват като приоритет – например да има бюджет, съдебна реформа и ред други такива теми, които могат да съберат ПП и ГЕРБ. Но ми се струва непонятна перспективата да постигнат договорки.

Бойко Борисов е един съвършено умел в тази политическа система, в която партийните интереси много често отиват над националните и в случая има съзвездия от обстоятелства, които по-скоро да съберат заедно ГЕРБ, БСП и ДПС.

Всяка по различни причини – ГЕРБ защото искат отново да ръководят процеса и връщането на Бойко Борисов би било един значителен успех за него, БСП може да влезе в тази договорка, защото траекторията є е изцяло надолу и не виждам как ще се вдигне нагоре, т. е. стратегията на Корнелия Нинова е ва банк. Тя по-скоро ще спечели в личен план, но може и в партиен, ако влезе в едно такова мнозинство.

А ДПС винаги са си там. ИТН ме мога да ги прогнозирам, като гледам последните изявления на Слави Трифонов колко много уважава политическата система, мога да ги сложа навсякъде.

В момента се играе един хубав фарс пред очите на хората, за да се покаже, че и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ са склонни да участват в диалог, но всъщност решението според мен е взето.

Смятам, че сценарият с мнозинство ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС всъщност не е толкова отвратителен за ПП. Те не само че ще вземат от президента окончателно ролята на опозиция, но ще се позиционират като алтернативаТА и това ще циментира тяхното положение.

Най-четени