Connect with us

Нюзрум

Служебният кабинет продължава работа на пълни обороти: отпускат близо половин милион лева за..

Published

on

Министерският съвет (МС) отпусна нов транш за строителство на детски градини на три общини в Бургаска област. Решението на служебния кабинет е от 12 април, сочи справка на „Флагман“. Общините в морската област получават общо 457 087 лв.

197 364 лв. са отделени за „Изграждане нова сграда на Детска градина в УПИ I, кв. 136, гр. Айтос“.

209 723 лв. пък се насочват по перо „Изграждане на Детска градина „Надежда”, блок В, УПИ I, кв. 121, зона „В”, ж.р. „Меден рудник”, гр. Бургас“.

Средства за тези детски градини бяха отпуснати и миналия месец.

50 000 лв. пък отиват към Община Сунгурларе. Те са за „Изграждане на нова сграда на целодневна Детска градина и детска ясла на мястото на съществуващата целодневна Детска градина „Зорница” в УПИ V, кв. 21 по ПУП на с. Грозден“.

С решението си правителството одобри изплащането на общо 4 973 370 лв. за изпълнение на проекти по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 г.

С отпуснатите средства ще се финансират 17 общини, които имат одобрени проекти по програмата и са предоставили документи за извършени плащания. Това са общините Сандански, Айтос, Бургас, Сунгурларе, Ловеч, Пазарджик, Перник, Червен бряг, Асеновград, Раковски, Русе, Котел, Костинброд, Своге, Казанлък, Търговище и Хасково, съобщи правителственият пресцентър миналата седмица.

Целта на програмата е да се подобри материалната база, която гарантира здравословните и качествени условия на обучение в системата на предучилищното и училищното образование. Тя е насочена също към изграждане на нови сгради, разширение и реконструкция на съществуващи детски ясли, градини и училища. По този начин ще бъде намален недостигът на свободни места в тях и ще има възможност за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. Програмата ще помогне и за преминаване към едносменен режим на учебния ден, се посочва още в информацията.

Най-четени