Connect with us

Нюзрум

Буруджиева категорично: този път няма да има дежа вю по две причини

Published

on

Няма да се състои дежа вю, по подобие на откриването на 48-ото НС, по две причини. Първо, периодът е много по-дълъг и по-различен ще бъде краят, според мен. Предишният път се разправяха три дни и най-накрая се формира една коалиция. Тогава с предложението на БСП бе избран Вежди Рашидов. Сега имаме съвсем друга ситуация. Може би това ще бъде най-дългото заседание. Освен това партиите доказаха, че няма да следват сроковете на президента. Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA News политологът доцент Татяна Буруджиева, коментирайки първото заседание на 49-ото НС, което продължава и следващата седмица.

По думите ѝ, за да почне президента да връчва мандатите, трябва да има избран председател на НС. „Бързането със свикването на НС се оказва абсолютно безсмислено. Можеше да се мине на някакви консултации и президентът да подпомогне този процес на разговори. Сега обаче виждаме, че партиите решиха да минат сами към такива разговори. Не знам дали ще се избере кабинет, благодарение на тези разговори между първата и втората политическа сила. Но имам чувството, че се опитват да направят нещо, невиждано до сега. От една страна – да се договорят политиките, законодателната програма и това, което ще прави бъдещото правителство. А от друга страна – това бъдещо правителство трябва да бъде избрано с гласовете на други партии”.

Според доцент Буруджиева дори да произлезе нещо от това, че работните групи между ГЕРБ, ДБ и ПП седнаха на една маса, то ще е с краткосрочен хоризонт. „Едно дългосрочно правителство в рамките на един цял мандат трудно можем да си представим в близките години поради слабостта и немощта на партиите. Виждаме колко малко са техните избиратели. Това ги прави не толкова устойчиви, за да могат да изкарат цял мандат. Това ги задължава да вървят към управление в коалиция и то не само с един партньор”.

Политологът подчерта, че дори мнозинството от около 130 депутати на първите две партии в парламента да изглежда устойчиво – то реално не е такова. „Има разминаване на ценности, въпреки на пръв поглед сравнително сходните приоритети. Ситуацията е странна, защото изглежда че те ще нагласят всички политики, а след това някой друг ще им ги гласува. Партиите, които можеха да подкрепят предложението на ГЕРБ за председател, се въздържаха от гласуване и нещата пропаднаха”.

Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени