Connect with us

Fake Harvard

Георги Вулджев: ПП-ДБ са в губеща позиция. Унижението им тепърва започва

Published

on

Настоящите (и най-вероятно бъдещи) развития в парламента категорично ще докажат, че арестът на Борисов по време на правителството на „Промяната“ е един от най-малоумните политически ходове в историята на България.
Това е едно от онези решения, чиято монументална глупост се разкрива с времето и първоначално не е толкова очевидна. Но дори тогава можеше да се направи ясна преценка, че с оглед на липсата на контрол над прокуратурата, подобно действие по всяка вероятност ще свърши зле за „Промяната“. Особено ако ГЕРБ запази нивото на електорална подкрепа и нестабилната коалиция на ПП с ИТН (и БСП) се разпадне. Което се и случи.

Това написа на страницата си във Фейсбук икономистът и главен редактор на ЕКИП Георги Вулджев, цитиран от Liberta.bg. Ето и още от неговата публикация:


Помислете що за политическо унижение е година по-късно да трябва да водиш преговори с този, когото си се заканвал пред цяла България да вкараш в затвора. И дори си се опитал, макар и нескопосано.
Именно затова Борисов СЕГА реши да влезе в парламента като депутат. Защото знае, че ППДБ ще трябва да преговарят с ГЕРБ. И иска да ги принуди да преговарят не просто с някой от неговите миниони. Не, ще ги принуди публично да преговарят ЛИЧНО с него – този, когото са арестували преди година.
ПП(ДБ) не искат да влизат в управление с ГЕРБ, именно и особено защото след прословутия арест това би било върховно политическо унижение. Дори коренният им електорат вероятно ще ги накаже, защото той си остава настроен силно анти-Борисов.
Но не искат и да се ходи на нови избори, защото ако не се сформира някакъв кабинет именно те ще изглеждат най-виновни за това. Особено на фона на привидната „диалогичност“ на самия Борисов, който всеки ден им предлага съвместно управление. При този развой ППДБ ще бъдат наказани от по-периферния електорат и ще се свият до старото ядро на „градската десница“.
Затова ще шикалкавят и ще се нагледаме на много досадни циркове идните седмици и месеци. ППДБ ту ще заемат категорична позиция срещу каквито и да е съглашения с Борисов, ту ще казват, че все пак трябва да се намери някаква „формула“ за правителство, защото това искали хората. Тези две противоречащи си позиции даже може да намерят конкретни олицетворения с оглед двойното лидерство в ПП, разделено между Асен Василев и Кирил Петков.
Но при всички положения са в губеща позиция. И сега, когато ги е хванал натясно, Борисов ще ги притиска максимално.
Унижението на ПП тепърва започва.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени