Connect with us

Нюзрум

Трима българи подлудиха Германия, завъртяха мегадалавера за над 89 млн. евро, свързана с…

Published

on

Двама румънци и трима българи са задържани по подозрения в мащабна онлайн измама на стойност над 89 милиона евро, съобщава Агенция Франс Прес, позовавайки се на прокуратурата в Гьотинген, Долна Саксония. И за петимата е била издадена международна заповед за арест.

Двамата задържани в Румъния вече са предадени на Германия, където ще им бъдат повдигнати обвинения. Очаква се и тримата българи също да бъдат изпратени във Федералната република.

Според Марио Краузе от полицията в Брауншвайг, който ръководи разследването за киберпрестъпления, става въпрос за „водещи организатори“ на измамата. Обвинените са на възраст между 29 и 51 години и са били задържани в края на март.

Как е функционирала схемата?

Разследването на схемата е започнала преди две години. През 2021 г. в България е бил претърсен колцентър, казва Клаузе пред АРД. Миналия месец са последвали претърсвания в България, Румъния, Грузия и Израел – както на колцентрове, така и на телефони, компютри и други средства за пренос на информация, пише „Дойче веле“.

Властите са установили, че чрез мними реклами потребители в интернет са били привличани към платформи, изградени от измамниците. На тях били рекламирани методи, които уж водели до бързо забогатяване чрез инвестиции в криптовалути.

След като жертвите се регистрирали в платформата, им се обаждали от колцентровете и ги убеждавали да инвестират пари. На страницата на самия сайт изглеждало сякаш инвестираните средства растат.

Жертвите са над 33 хиляди

Пострадалите са загубили над един милион долара, казват от прокуратурата в Гьотинген. Събраните данни били предадени и на други престъпни групи, които също са злоупотребявали, смятат разследващите. Според тях жертвите на измамата са над 33 хиляди, 5500 от тях – от Германия.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени