Connect with us

Олигархия

Ексклузивно! Къро отново цъфна на границата

Published

on

Соченият за наркобос Красимир Каменов-Къро отново е вкарал в действие „Златния гьол“ на границата, показа проверка на „България Днес“. Без много шум близката до него фирма „Пи Еф Си“ от миналата седмица е започнала да обеззаразява превозните средства, влизащи от Турция през Капитан Андреево. Неин собственик е балдъзата на Къро – Лидия Любенова. За нея се твърди, че действа като подставено лице на духналия в ЮАР заради разразилата се преди години нарковойна в София авер на Таки. Срещу услугата преминаване през локва с химикали всеки от шофьорите е принуден да плаща сериозни суми на Къро. За денонощие през пункта минават над 1000 коли и стотици автобуси и камиони, което гарантира оборот от милиони левове годишно. Това от своя страна превръща най-обикновената локва с дезинфектант в истински златен гьол.

Под това име стана известна и аферата, избухнала през лятото на 2013 г. Тогава стана ясно, че агенцията по храните е възложила на частници дейността, която години наред извършват негови служители. Така, спестявайки заплати на няколко човека, реално държавният бюджет се лиши от приходи за милиони левове за сметка на балдъзата на Къро. Отделно от това още с появата си дружеството на Каменов вдигна многократно цените за услугата, което предизвика масови протести и обвинения в рекет от страна на шофьорите. След избухването на скандала правителството веднага се закани, че ще прекрати договора с авера на Таки, а тогавашният директор на агенцията по храните Йордан Войнов напусна поста си. Две години по-късно стана ясно, че обещанията на властите са били просто прах в очите. Така миналата седмица от „Пи Еф Си“ официално обявиха, че отново се завръщат на границата. Като жест на добра воля хората на Красимир Каменов са намалили малко таксите си. Вместо предишните 30 лв. всеки камион сега е длъжен да му плати само 20. За автомобил тарифата си остава пет лева. Поводът бил усложнената обстановка в Турция, която налагала отново дезинфекция на влизащите автомобили и камиони. Причина е действащият петгодишен договор, който фирмата има. За да бъде прекратен той, държавата трябва да плати десетки милиони обезщетения на Къро, обясняват служители на граничния пункт. Повод за анулирането няма как да станат и съмнителните обстоятелства около неговото сключване. През 2013 г. фирмата бе избрана с тихомълком организиран конкурс. Неясно защо информацията за него е публикувана единствено в кратко съобщение на сайта на агенцията. В него се дава седемдневен срок за събиране на оферти. Вместо липса на опит единственото изискване е желаещите максимално точно да опишат процедурата как ще пълнят локвата и събират парите.

Така за победител е обявена фирма „Пи Еф Си“ на балдъзата на Къро. Любопитното е, че тя е регистрирана само седмица преди началото на конкурса. Липсата на какъвто и да е било опит не е проблем да бъде сключен свръхизгодният договор с агенцията по храните. Срещу задължението да поддържа гьола с дезинфектант за пет години тя ще прибира сериозна част от събраните пари. В замяна на многомилионните приходи фирмата трябва да назначи по един човек на смяна, който да събира парите и да се грижи за „златния гьол“.

Освен дезинфекцията аверите на Къро са се уредили и с друг многомилионен бизнес на границата. От няколко години близката до Каменов фирма „Интерпред еврологистик“ е поела от държавата задължението да проверява внасяните от Турция плодове и зеленчуци. В замяна на извършваните проби и оглед дружеството има право да събира огромни такси, чийто размер се определя по неясни критерии. Така според превозвачи всеки един от влизащите стотици камиони седмично е принуден да плаща суми, стигащи до 700-800 лева. От това според запознати близката до Къро фирма си докарва по няколко милиона лева годишно. Отделно от това „Интерпред еврологистик“ лапа пари и от бюджета заради извършваните от нейна лаборатория проби на продукцията за пестициди и други опасни вещества.

Най-четени