Connect with us

Нюзрум

Топ анализатор разкри схемата за управление на ГЕРБ и ПП, а Коцето ще цака всички с…

Published

on

На политическата сцена у нас ще има сътрудничество на парче. Това обясни пред БНР Димитър Бечев, преподавател в Училището за глобални и териториални изследвания в Оксфорд.

„Има законодателни инициативи, които са належащи. Нито една от двете водещи политически сили няма интерес да изглежда, че е безотговорна в очите да избирателите. Но по-широко погледнато, коалиция трудно ще бъде съставена“.

Бойко Борисов иска да има широка коалиция, в която ГЕРБ да е водеща политическа сила, а ПП и ДБ да са в ролята на подгласник, обясни още Бечев. 

Българите се вълнуват от визията и развитието на страната ни, както и от овладяната държава, посочи анализаторът. 

От избори до дупка печели президентът, убеден е Димитър Бечев. Той смята, че най-добрият вариант за страната ни е да има чисто парламентарно управление.

„Но това е непостижимо, защото изисква много сериозна конституционна реформа. По-мекият вариант би бил да се отмени въобще създаването на служебно правителство. Служебното правителство трябва да взима решения, които са стратегически и дългосрочни“.

Въпросът е кое е по-малкото зло, смята Бечев.

Дали едно полулегитимно управление, което е по границите на Конституцията, или една безпринципна коалиция, основана на принципа за разпределение на порциите в държавата„. 

В България решенията не се взимат от един човек, затова Русия влиза в партньорство с най-различни сили, обясни той. 

„Проруски настроения има както в крайната десница, където са „Възраждане“, така и в левицата – сред традиционните избиратели на БСП. Русия има и бизнес партньори. Въпросът е какво движи тези хора“.

Димитър Бечев определи лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов като „политически предприемач“

„Налучква темите и успява да овладее сегмент от електората“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени