Connect with us

Нюзрум

Борислав Цеков: Партийно нахалство е екзотичната идея на Асен Василев

Published

on

„Партийно нахалство е екзотичната идея на Асен Василев да се ротира председателят на Народното събрание“, заявява конституционалистът д-р Борислав Цеков пред „Пик“.

Това са хора, които загубиха изборите за втори пореден път. ПП не само губят, но са и в низходяща тенденция. Получават по малко гласове, отколкото получиха, явявайки се поотделно като ПП и ДБ на предходните избори. Затова идеите им за прекрояване на парламентаризма са екзотични. Тази тяхна партийна кройка е провалена. Те вече са доказали, че не им е проблем да нарушават Конституцията, посочи Цеков.

„Кирил Петков брутално погази Конституцията с неговото двойно гражданство. Въпреки това президентът Румен Радев го назначи за министър“, добави той.

Правовата държава и върховенството на закона за тези хора са кухи фрази. Върховенство на правото за тях е, когато уреждат частните си партийни интереси. Не се подчиняват на правото, още повече когато от това се облагодетелстват, заяви още конституционалистът.

„В никой национален европейски парламент подобни ротации няма. Това е така, защото излъчването на председател от групата на победилата партия е знак на респект и уважение към избирателите. Политическа и правна неграмотност е позоваването на практиките за ротация в Европейския парламент, защото ЕП е квазипарламентарен орган, добави той.

При „Промяната“ става дума за безогледна алчност за власт и постове. Тези хора не са сложили камък върху камък в България и систематично рушат правовия ред. Затова всичко е в ръцете на останалите партии, категоричен е Борислав Цеков.

Според него, ПП-ДБ могат да стигнат, докъдето им се позволи. ГЕРБ демонстрира същевременно удивителна толерантност към подобни антипарламентарни прояви и партизанщина. Още по-смущаващо е, че за да заобиколят бързането на президента за мандатите, изнесоха разговорите извън парламента, където щели да се съвещават за законите и бюджета. Въобще държат се, сякаш не сме парламентарна република и сега ще основаваме държавата, каза д-р Борислав Цеков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени