Connect with us

Нюзрум

Експерти разкриха с кого Борисов ще направи успешна коалиция

Published

on

Хартиената коалиция трябва да спре да се срамува и да си покаже лицето. ГЕРБ с ДПС и БСП имат 128 депутати, спокойно могат да излъчат председател, не виждам защо се хвърлят обвинения към ДБ. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът доц. Алексей Пампоров.

ПП и ДБ от друга страна се възползват от тази свенливост на хартиената коалиция и се опитват да договорят неща от дневния ред, които им се струват важни. Как ще договорят съдебна реформа без индулгенция на Бойко Борисов е много любопитно.

Наблюдаваме един ритуален танц след тежката поляризация на големите политически сили. Резултатът след изборите е много простичък – парламент от 6 партии е доста по-лесен отколкото парламент от 7-8 и т.н., коментира бившият депутат Румен Йончев. Поляризацията беше умишлено създадена, за да се създаде двуполюсен модел. Друг е въпросът колко е двуполюсен, тъй като идеологически различия между ГЕРБ и ПП-ДБ няма. Те са персонални. Ритуалният танц е необходим, за да забравим старото и да преминем към нещо ново, което ще отнеме няколко дни. Естествено е да има разговори между първите две коалиции, съмнявате ли се, че има такива? Необходимо е време за обществото да приеме една такава сглобка, която е неминуема и неизбежна, ако искаме да има управление.

Евроатлантическа ориентация би трябвало да означава върховенство на закона. Аз не съм сигурен, че като има хора от списъка „Магнитски“ и разследвания за къщи в Барселона, можем да претендираме за реална евроатлантическа ориентация. ГЕРБ трябваше да си изчисти листите, за да може да твърди, че е евроатлантическа партия, каза доц. Алексей Пампоров

По думите му, големият проблем на парламента е, че той е изцяло десен. Заради трансформациите в БСП в момента нямаме лява социална партия. БСП е национал-социалистическа партия.

ПП и ДБ се опитват да запълват част от лявото пространство с леви послания. Лявото наистина отсъства в този парламент, каза Румен Йончев.

Следете законодателната промяна, за която се говори в момента. Ако в нея липсва правосъдната реформа и хартиената бюлетина означава, че сделката с сключена на друго ниво.

ГЕРБ могат да съставят правителство, независимо дали с ПП-ДБ или с ДПС и БСП. Могат да предложат и правителство на малцинството, видяхме, че ИТН са готови да ги подкрепят още от първия момент. Въпрос на съвсем малко преговори е да се състави правителство. Бойко Борисов играе много странна игра. През цялото време ГЕРБ и останалите партии плюха по служебните кабинети и сега излизат и казвам „ние можем да ги оставим“. Това е сарказъм, но тази игра – много е лош Радев и трябва да съставим правителство, но можем да оставим служебните министри – е малко шизофренична, смята Пампоров.

Има две задачи за решаване от ГЕРБ и ПП-ДБ за общо управление – общият противник – президентът. В коалицията ПП-ДБ трябва да се решат новите съотношения. ДБ очевидно започва да тежи повече от ПП, каза Йончев.

Бих казал, че ще има правителство, най-вероятно съставено между двете големи коалиции, по-скоро с втория мандат, което ще е част от големия компромис, добави Румен Йончев.

Да видим кого ще изберат за председател на парламента. Това ще е показателно. Ако ГЕРБ се съгласят с идеята за ротационно представителство, може би ще имаме правителство с първия мандат. Ако не се съгласят може би ще имаме скрито правителство на ДПС с третия мандат, заяви доц. Алексей Пампоров

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени