Connect with us

Нюзрум

Министър успокои народа: Цените на храните на едро падат, на дребно – спряха да растат

Published

on

Цените на едро (на храните – бел. ред.) падат, цените на дребно спряха да растат. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов на въпрос на журналисти, след като даде старт на строителството на нов завод на френската компания „Малтери Суфле България“ в Плевен, предаде БТА.

„В момента виждаме много промоции, но не е това, което търсим като резултат – те са временни, а ние търсим трайно намаление на цените“, допълни той.

По думите му прозрачността, която гарантира сайтът, който направиха, показвайки всички процеси как се развиват, отделно законодателните инициативи, които се предприемат и контролът, който компетентните органи осъществяват, ще имат резултат.

„Работим с търговските вериги, те разбират проблема, по-скоро няма някаква съпротива, и в крайна сметка целта ни е да гарантираме на българските граждани справедливи цени“, подчерта министър Стоянов.

На въпрос на БТА за състоянието на икономиката с днешна дата, той заяви, че то е много по-добро от това, което се чува в обществото. На фона на толкова кризи е нормално хората да имат чувството, че нещо не е наред. Но в крайна сметка ние трябва да гледаме числата. Числата са отличен ръст за миналата година. Хубавото е, че той е устойчив на базата на огромен ръст на износа – близо 40 процента, във времена, в които пазарът в Западна Европа като цяло спада. Очевидно е, че българските компании печелят нови пазари, нови пазарни ниши – ръстът е с над 38 процента, коментира Никола Стоянов.

Министърът на икономиката уточни, че това продължава и в първите месеци на годината. Според него българските компании са показали, че са много гъвкави, на фона на глобалното ниво, където нещата не стоят добре. По думите му прогнозите на Световната банка са такива, защото глобалната перспектива пред пазарите не е добра. „Българската икономика стои добре  – основният проблем пред нея е липсата на достатъчно кадри. Посланията на работодателите са, че буквално липсват хора за всичко. Краткосрочната мярка е внос на работна ръка. Нужно е подобряване на образованието в България. Работим да направим голям национален проект за дуално обучение – има интерес за това и трябва да дадем перспектива на децата в България“, каза още министър Никола Стоянов.

Най-четени