Connect with us

Нюзрум

Политолог определи 49-ия парламент като нескопосан филм, а Радев като фалшиво загрижен

Published

on

В 49-ия парламент пак ни се предлага нескопосан филм, който ни предложиха и преди шест месеца. Президентът Радев проявява фалшива загриженост. Предложението на Борисов за служебен кабинет с удължен мандат може спокойно да мине в графата на политически екзотики. Позициите на Радев и Борисов са всъщност от двете страни на политическата ни бездна. Това каза пред Фрог политологът Георги Киряков.

– Президентът Радев като че ли размаха пръст на партиите, че ако не съставят редовно правителство, той и служебното му правителство ще приемат бюджет. Вашият коментар за това?

– Президентът Радев проявява фалшива загриженост. Преди доста време вече казах, че Радев има желание, а и сметка, политическата криза да бъде удължена, понеже това означава той да налага интересите си, идеите си и дневния си ред.

А и нали си давате сметка, че много по-лесно се контролира и управлява един човек, отколкото множество лидери и партии. Който иска да следи изкъсо случващото се в една държава би предпочел вариант с контрол върху една властова фигура. По-ефективно е и излиза по-евтино.

– Казаното от Бойко Борисов за спасителен вариант на служебно правителство с удължен мандат и контрол от парламента не е ли някакъв вид президентска република? Не са ли твърде близки позициите на Борисов и Радев.

– Предложението може спокойно да мине в графата политически екзотики и прекомерно развихряне на фантазията. Но всъщност издава обърканост и липса на предвидимост и контрол върху събитията. Затова и казах преди малко, че Радев иска да удължи кризата.

Позициите на Радев и Борисов са всъщност от двете страни на политическата ни бездна. Твърде много хора искат да бутнат Борисов в нея, без значение от мотивите. А Радев може да разчита на достатъчно подкрепа, за да не се окаже и той на дъното ѝ. Именно заради това Борисов търси сделка на всяка цена, но без да е готов да жертва главния прокурор. Не за друго, а за собственото си оцеляване.

– Какво най-много се наби на очи през първия ден на 49-ия парламент. Партиите не оставиха ли на заден план оставката на Гешев, след като в речите на лидерите, дори не бе споменато името му?

– Наби се на очи, че ни се предлага същия нескопосан филм, който ни предложиха и преди шест месеца. Вероятно с идеята, че сме забравили колко е нескопосан. Не, не сме забравили. Това означава, че сме се запътили към 50-тото Народно събрание, но доста по-бързо, поради намерението на президента този път да не разтакава, протака, тупка топката и т.н.

А това, че името на Гешев не се споменава, не означава, че проблемът не съществува. Ситуацията отново е патова и няма никакви изгледи да се промени дори и след местните избори.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени