Connect with us

Гербери

Евродепутат разкри тайни от кухнята, ето как приемат в Брюксел случващото се у нас

Published

on

Тревожни са сигналите, които получаваме навън, със сигурност. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков пред „Фокус“.

„Аз се надявам на доста разум в тази една седмица, която Народното събрание си даде, за да излезе с решение както за председател, така и за всички големи решения, които предстоят да се вземат, които са толкова належащи“, добави Новаков.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП припомни, че ще загубим около половината от парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Като гледам с какво темпо се приемат законите от неработещите Народни събрания вече се чудя дали не е било оптимистично да кажа 50%. С неразбиране се приема случващото се в България тук, в Европейския парламент в Брюксел. И според мен е крайно време да се намери разум. Аз се радвам, че именно от парламентарната група на ГЕРБ се излъчват послания за диалогичност, за спокоен разговор, за диалог по приоритети. Кампанията мина, лозунгите трябва да останат там, а сега съвсем с хладен разсъдък да се седне и да се каже: България е на автопилот, даже по-лошо – тласната е в посока, в която еднолично се управлява вече две години, и това е неразбираемо за нашите европейски партньори“, каза още Андрей Новаков. 

Правилникът на Европейския парламент е категоричен, и той казва, че мандатът на председателя е две години и половина, и че на всеки две години и половина се избира председател, зам.-председатели, и председатели на комисии, дори координатори по парламентарни групи. Но тук говорим за две години и половина, не за два месеца. Според мен, такова предложение не може просто да си вземе практиката, която е в Европейския парламент и да се пренесе някъде другаде, първо, защото тук говорим за интересите на 27 държави членки, за много парламентарни групи, а и за баланс между постовете в целия Европейски съюз. Председател на Парламента, председател на Съвета, председател на Европейската комисия, върховен представител на Европейския съюз по външните работи, и там се търси балансът между държавите и политическите групи. Тук говорим за една държава, за една институция, и аз си мисля, че по-скоро трябва да се намери воля да се избере председател, а не да се опитва да се преиначават иначе добре работещи практики в чужбина в нашата действителност, и то нека да си кажем, два месеца не са две години и половина, обясни Новаков. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени