Connect with us

Нюзрум

Владимир Сиркаров бие тревога срещу решение на служебния кабинет

Published

on

Законопроект за обявяване на таван от 10% надценка на 17 вида храни предлага служебното правителство на новия парламент. И още – ще има ли бюджет за тази година и колко важно е това – в седмичното обзорно предаване „Отговорите“ гостува икономистът Владимир Сиркаров.

„Този таван няма да помогне за намаляне на общата инфлация и общите тенденции в последните две години. Прави се опит за успокоение на всички нас, че правителството прави нещо и налага мерки. Но реално, когато държава се опитва да се намеси на изцяло конкурентен пазар, това е обречено от сериозни дисбаланси.

Тази мярка е за 6 месеца и ще се отнася за големите вериги, но се създава казус, свързан с това, че ако се намалят тези стоки, може да бъдат ударени малките търговци“.

Така коментира икономистът идеята за таван от 10% надценка на определени стоки. По думите му големите търговци знаят как да защитават своите продукти и предложението е доста сложен механизъм, който ще бъде преправян, ако се стигне до него: „…Виждам, че повечето партии заявяват, че подобни намеси не са нужни“, заяви той.

Сиркаров определи мярката като палиативна, която „по-скоро има за цел влияние върху психологията и леко успокоение на хората, на които основният им доход отива за продукти от първа необходимост“. Според него това е повече опит да се покаже активност, отколкото реални действия, „малко подбутване на регулаторите за малко повече прозрачност и информация за всички нас – потребителите“.

„Няколко пъти служебният министър на икономиката споделя, че с мерките, които са предприети, инфлацията е била удържана. Което е безсмислица, тъй като инфлационните процеси са глобални. Това може да се прочете в дебелите учебници“, заяви експертът. Бюджетът – защо е толкова важно да го има?

„Бюджетът е основната рамка, в която функционира държавния апарат. За хубаво или лошо държавната намеса има сериозна тежест в цялата икономика. Важен е особено за социални плащания, пенсии, данъчна политика.

Това са много важни неща в управлението на публичните финанси, които наистина след изтичането на този доклад от Министерството на финансите породиха много дискусии, че може да се извади позитив, защото започнахме да осъзнаваме, че това е важно.

Със сигурност трябва да се внесе бюджет за 2023-та година, големият въпрос е в каква визия ще е – дали ще си съберем разходи или ще вървим към надцакване заради идващи отново избори“, каза още Владимир Сиркаров.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени