Connect with us

Олигархия

Олигарх в ефира: Самопризнанията на един беглец

Published

on

Когато през 2008 г. американските власти разобличиха най-големия измамник във финансовата история на страната – Бърнард Мадоф, чиято пирамида завлече близо 3 млн. души по целия свят, само година по-късно той вече беше зад решетките. Излежавайки 150-годишна присъда.

Когато през 2014 г. в България избухна аферата „КТБ“, родният му последовател Цветан Василев, доказано източил няколко милиарда от вложенията в банката и довел до фалита й, избяга в Белград. И там, докато у нас е подсъдим задочно за десетки финансови престъпления, вече девета година олигархът-беглец и бивш мажоритарен собственик на КТБ живее в необезпокояван лукс в Сърбия.

С руски протекции, издействали му дори статут на политически бежанец в балканската държава, не малка част от чийто политически елит се слави с крепки кремълски зависимости – подобно на него. И с пари, откраднати от вложителите във фалирания от него трезор. С които впрочем освен че води охолен живот, организира и очернящи кампании у нас и в чужбина срещу разследващите органи в България и в частност – прокуратурата и обвинител №1. Надявайки се, че по този начин ще ги срине и ще си издейства индулгенция за извършените престъпления.

За целта плаща десетки хиляди долари на лобисти в САЩ, които пробутват пред американските власти манипулации и откровени клевети. Плете заговори срещу държавата и институциите й с руските си закрилници и с други български олигарси, ъндърграунд босове и криминално проявени лица. И дава интервюта за подбрани журналисти на повикване, в които – явно главозамаян от удобството на безкритичната си трибуна…прави самопризнания.

Олигарх в ефира

Да, прочели сте правилно – самопризнания. Няма по-подходящо определение за поредното поръчково интервю, организирано и проведено по спешност във вторник и сряда от Цветан Василев за кабеларката TV1 – скромен откъм количество на аудиторията ефир, събрал обаче ведно основни тарани на медийната машина за манипулации на олигархията в България като Миролюба Бенатова, Веселин Дремджиев, Боби Ваклинов и още неколцина популярни сред задкулисието у нас лица.

Каква е била причината за въпросната спешност можем само да се досещаме, но пък с огромна степен на вероятност. Интервюто на Василев дойде броени дни, след като в петък прокуратурата обяви, че е стартирала досъдебно производство срещу ОПГ за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители. Разследването е образувано на базата на доказателства от чатове и записи, от които става ясно, че има заговор за дискредитирането на държавното обвинение и в частност на главния прокурор Иван Гешев.

В него, според данните дотук, са участвали бившият собственик на КТБ, бившият висаджийски бос Красимир Каменов-Къро, криминално проявените Дилиян Георгиев и Тони Иванов, журналиста от BIRD Димитър Стоянов и още няколко лица, като сред споменатите е и олигарх с псевдоним „Бобока“.

В събота пък излезе наяве също, че Цветан Василев, който миналата година нае нови четирима лобисти в САЩ, е платил на единия от тях поне 350 000 долара, за да дискредитира пред американските власти Гешев и да издейства включването му в санкционния списък по глобалния закон „Магнитски“. Сумата е била преведена няколко седмици преди писмото, с което в края на декември конгресменът Уорън Дейвидсън призова финансовият министър на САЩ да наложи санкции на обвинител №1 с мотиви, базирани изцяло на манипулациите, които от години разпространява Василев.

И докато самото писмо бе публикувано от офиса на Дейвидсън навръх Коледа, то се оказа, че с него далеч преди това са разполагали двама от заговорниците – псевдоразследващият журналист Димитър Стоянов и Дилиян Георгиев. Факт, доказващ за пореден път къде точно е било писано то. Очевидно не в САЩ.

Така, във вторник вечерта и с продължение в сряда, зрителите на TV1 станаха свидетели на карикатурна сценка, чиято цел явно е била банкерът-беглец да се пробва да замаже тези разкрития. А именно – предаване, стартирано от една водеща с коренно различни анонси за участници и приключено от друга (Миролюба Бенатова)– с гост-звезда именно Цветан Василев. Който пък от своя стана, докато се опитваше да опровергае разкритията от последните дни, направи цяла поредица самопризнания.   

Имам пари (откраднати), наемам лобисти

Като например, че стои зад операцията по дискредитирането на Иван Гешев в САЩ. На въпрос дали финансира очернящата кампания срещу главния прокурор, Василев не само не отрече, а отговори красноречиво: „Имам официално сключени лобистки договори, които са публични и декларирани във FARA (поддържаната от Министерството на правосъдието на САЩ система, в която лобистите декларират договорите с чуждестранните си клиенти)“. След което призна, че познава поне част от останалите заговорници, посочени от прокуратурата – като русенските разследвани бизнесмени Атанас и Пламен Бобоков (счита се, че именно единият от тях стои зад псевдонима „Бобока“) и криминално проявения Дилиян Георгиев.

А докато се опитваше да обясни, че не е престъпление познанството с един или друг човек, реално призна, че е и автор на поне част от изфабрикуваните твърдения, с които заговорниците и платените от Цветан Василев лобисти в САЩ се пробват да дискредитират Гешев и да му „издействат“ санкции по „Магнитски“. Опитвайки се да изкара, че вадел наяве „факти и доказателства срещу Гешев“ и щял да продължи да го прави.

Близък, по-близък, най-близък на Кремъл

В синхрон със станалата устойчива тенденция през последните години българските олигарси да пришиват на враговете си собствените си обвързаности с Кремъл и политиката му, в интервюто си укриващият се в Сърбия банкер заяви, че не той, а Гешев имал руски зависимости. Но попадна в плен на лъжите си.

Факти за обвиненията си не само не даде, а на въпрос дали е истина твърдението от 2019 г. на лидера на русофилите у нас и ексдепутат от БСП Николай Малинов, че след избухването на аферата „КТБ“ Василев го е потърсил с молба да му „осигури контакти с влиятелни руски кръгове“, отговорът бе, че истината е точно обратната. „На един етап той ме търсеше неистово. Идва един-два пъти тук“, заяви банкерът, след което се хвърли и в кратка защитна реч в полза на Малинов, пробвайки се да го изкара жертва на имагинерен прокурорски произвол.

Подобен отговор по принцип ясно показва кой кой е в йерархията на българските партньори на кремълските олигарси и политически елит. И докато се чудим в крайна сметка кой е по-близък да Кремъл – Цветан Василев, чийто съдружник в КТБ бе санкционираната от ЕС и САЩ руска държавна банка VTB или Николай Малинов, който получи лично орден от Владимир Путин за заслуги към Русия, оглави освен българското и създаденото под надзора на Москва международно русофилско движение и бе санкциониран от OFAC по Глобалния акт „Магнитски“, ето и фактите.

Както Малинов, така и Цветан Василев са протежета на руския олигарх и „момче за мръсни геополитически поръчки на Кремъл“ Константин Малофеев. Малофеев, който е в санкционните списъци на САЩ и ЕС още от 2014 г. заради финансирането на проруските сепаратисти в Украйна, получи 10-годишна забрана да влиза в България през 2019 г. Причината – разследване на прокуратурата, стартирано по сигнал на спецслужба, при което излезе наяве, че приближеният до Кремъл олигарх е бил инициатор на заговор за преобръщане на геополитическата ориентация на страната ни от евроатлантическа в сателитна на Москва, станал известен като „Плана България“.

Основен участник в плана беше именно Цветан Василев, който се опита да прехвърли незаконно на Малофеев собствеността върху малкото, но стратегически истински активи на фалираната КТБ, сред които военен завод, телевизия, както и телекомуникационни компании. Посредник в целия заговор пък беше Николай Малинов, който бе обвинен, а в последствие и даден на съд за престъпление срещу републиката и шпионаж. В началото на тази година Малинов беше санкциониран от САЩ по Глобалния акт „Магнитски“.

Междувременно, още миналата година срещу Малофеев бе повдигнато обвинение в САЩ за нарушаване на наложените срещу Русия санкции, като под отговорност бе подведено и едно от доверените му лица – американският продуцент Джак Ханик. Причината – Ханик помагал на руския олигарх да придобие мрежа от телевизии на Балканите – сред тях и тази в България, която се опита да превземе чрез Василев, с цел разпространение на руската пропаганда сред страните на полуострова.

На фона на тези доказани факти, твърденията на Цветан Василев, че не той, а главният прокурор Иван Гешев, под чието ръководство бе разкрит заговорът „Плана България“ и бяха изгонени от страната над дузина работещи за Кремъл шпиони, имал руски връзки са повече от смехотворни. И напълно логично се посрещат резервирано отвъд Океана.

Където впрочем вероятно е само въпрос на време освен да стигнат до участието на Цветан Василев в опита на Малофеев и Ханик да създадат пропагандна ТВ машина на Балканите в полза на Кремъл, да си дадат сметка също, че олигарси, подземни босове и техни наемници, прикрити под маските на псевдожурналисти, се пробват да корумпират демокрацията не само у нас, а и в САЩ. Финансирайки с парите, откраднати от КТБ, лобистки кампании, с които заливат с откровени лъжи и клевети американските власти в опит да спрат разследванията и делата срещу себе си и да получат индулгенция за престъпленията си.

Най-четени