Connect with us

Нюзрум

Пазарлъкът започна: ДБ с оферта към новите депутати

Published

on

Трябва да приемем бюджет с нисък дефицит и без увеличение на данъците, който да гарантира стабилното изплащане на пенсиите. Това заяви пред БНР Мартин Димитров, ПП-ДБ. 

„Това трябва да се отдели от процеса по съставянето на правителство. Да си кажем, че докато този парламент не приеме бюджет за 2023 година, няма да се разпусне. Преговорите за съставяне на правителство да вървят отделно. Трябва да направим джентълменско споразумение на всички партии, без Възраждане, и да приемем бюджет за тази година на всяка цена. Този парламент трябва да продължи да работи, като минимум, до решаването на този въпрос по категоричен начин“.

Мартин Димитров обясни, че вчера коалицията му е направила единственото конструктивно предложение – да има ротационен председател-от ГЕРБ и ПП-ДБ.

„Да се сменя на два месеца. Такава практика е наложена в ЕП. Когато няма очевидно мнозинство, тогава се взимат подобни компромисни решения. ГЕРБ свали редовно правителство, без да има план да състави свое. Нямат силата да направят такова.

Сега нямат мнозинство да излъчат председател, а отхвърлят нашето предложение. Други предложения няма. Това е начинът да заработи бързо парламента. Важно е да се правят конструктивни предложения“.

Правилникът на парламента се гласува от депутатите и може да бъде избрано всякакъв тип председателство, обясни той.

„Единственото конструктивно решение да заработи парламента е на ПП-ДБ. Останалите политически сили имат два варианта-или да примат нашето, или да измислят тяхно“.

Димитров призова днес да се намери решение или ГЕРБ да си намерят друго мнозинство. 

„Те имат мнозинство с ДПС и БСП. Миналият път си избраха Вежди Рашидов за председател. Заедно върнаха хартиените бюлетини. Те събират тези гласове всеки път, когато има нужда. Важно е парламентът да заработи. През следващите три месеца ни чака много работа. 

Още днес е редно и правилно да бъде избран председател на НС. Ако очаквате да подкрепим председател на ГЕРБ, без дори да ни е искана подкрепа и да са водени разговори, както се прави, това противоречи на всички правила на европейската политика“.

Предложението на Бойко Борисов, ако не бъде излъчено редовно правителство, парламентът да гласува служебното правителство, Димитров определи като признание за близките отношения между Борисов и Радев. 

„Те свалиха заедно последното редовно избрано правителство. Това не е добър вариант. Кабинетът, съставен от Румен Радев, е от хора, които трудно се справят със съответните области. Не виждам каква би била ползата точно те да продължат да изпълняват тези задължения“.

Мартин Димитров посочи, че Планът за възстановяване, Шенген и еврозоната са изключителни приоритети за коалицията ПП-ДБ.

„Ние ще работим по тях, независимо какво е правителството“.

Той каза още ,че ако ГЕРБ не успее да направи правителство, ПП-ДБ ще предложи такова.

Димитров призна, че внесените подписи за провеждане на референдум срещу еврото го притесняват.

„Решението е да има информационна кампания. Служебното правителство не се справя в много важни сфери. Нямаше такава кампания. Решението не  е да се търсят безпринципни съглашателства“.

Най-четени