Connect with us

Импийчмънт

Радев излезе на трибуната с признание: Свиках Народното събрание през Страстната седмица, защото..

Published

on

За мен е чест да бъда сред първите поздравили вас – народните избраници, на които българските граждани повериха отговорната мисия да ги представлявате във време на изпитание. Това заяви държавният глава Румен Радев в речта си пред 49-ия парламент. 

„Свиках народното събрание в Страстната седмица с очаквания за различно начало, с надеждата за смирение, диалог и разум. И с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство без съмнение предизвикателствата към това НС са големи, но и без съмнение приемането на закона за държавния бюджет е първостепенна задача и предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира както доходите в условия на криза и инфлация, така и перспективата за икономически растеж.

Силно се надявам, и така е редно, бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни, дългосрочни политики, но ако това не стане – служебното правителство ще внесе бюджет. Крайната дума ще бъде ваша. Особено в частта с бюджетния дефицит. 

На 49-тото НС е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократично общество. Очаквам това народно събрание да подкрпи европейския курс, като приеме разработените закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да подкрепите и законопроектите, които да отпушат пътя ни към Шенген. 

Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа не е или по-скоро е осъзната реална цел за развитието ни като справедливо общество ,а не абстрактна тема от поредицата „предизборни кампании“. Очаквам да се сложи край на заблудата, че замяната на няколко стари танка с няколко други ше решо проблемът с модернизацията на армията. Това изисква развитието на съвременни отбранителни способности, защото истинската модернизация изисква ангажиране на бюджета. Изисква превъоръжаване, грижа за хората в армията и тяхната подготовка.  

Българите очакват вашите позиции, защото каквото и да бъде следващото управление, то може да бъде устойчиво, ако се уповава на ясни приоритети и ценности. Уважаеми народни представители, предизборната кампания приключи. От вашите решения зависи просперитетът на нацията и няма да го постигнем с лозунги и заклинания, а с действия, загърбване на личните интереси. Крайно време е да работим за амбициозни национални цели. 

Искам да ви пожелая искрено успех във вашата високоотговорна мисия и весели великденски празници“, каза още президентът.  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени