Connect with us

Нюзрум

МВФ с ключова прогноза за България

Published

on

Икономиката на България ще нарасне с 1,4 тази година, след като през 2022 г. ръстът ѝ бе 3,4 на сто. Това се посочва в обявената днес пролетна прогноза на Международния валутен фонд, чийто управляващ директор е Кристалина Георгиева. Оттам очакват инфлацията у нас през 2023 г. да се понижи до 7,5 на сто след ръста от 13% на усреднена хармонизирана база за 2022 г., предаде БТА

За 2024 г. организацията, оглавявана от Георгиева, очаква икономиката ни да нарасне с 3,5 на сто, а инфлацията да се забави до 2,2%.

Предишната оценка, дадена от МВФ за икономиката на страната ни, е от октомври миналата година. Тогава от Фонда посочиха, че очакват през 2023 г. БВП на България да нарасне с 3%, а очакванията за инфлацията бяха тя да се понижи до 5,2 на сто. Според данните безработицата се прогнозираше да бъде 4,7%.

Миналата седмица Световната банка прогнозира забавяне на икономическия растеж на България до 1,5%, а на инфлацията ни – до 8,7 на сто през настоящата година. Пак тогава Министерството на финансите у нас представи своята Макроикономическа прогноза, където се залага ръст на БВП от 1,8% за текущата година и инфлационен темп от 5,6% в края на година.

По отношение на безработицата от МВФ прогнозират показателят да се покачи през тази година с 0,3 процентни пункта спрямо миналата и да достигне 4,6 на сто, преди отново да се понижи през 2024 г. до 4,4%.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени