Connect with us

Нюзрум

Политолог избухна с 2 любопитни спекулации! Ето защо президентът бърза толкова много

Published

on

„Не знам дали Страстната седмица е подходяща за свикване на 49-ото НС, надявам се работата да бъде спорна. Независимо кога и как е свикан, да формира работещо мнозинство, което поне на първо време да осигури предсказуемост“, коментира политологът доц. Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че в настоящата ситуация се отделя твърде много внимание на президента. 

„Има двупосочни спекулации – първата е, че президентът е информиран, че има съгласие за мнозинство и кабинет и бърза да го задейства, другото – точно обратното, чул е, че ще има мнозинство и бърза да го осуети като връчи сега мандата, за да попречи на преговорите“, добави доц. Стойчев.

По думите му, ако има съгласие между няколко политически сили, те ще направят правителство.

Колегата му Юлий Павлов е убеден, че през лятото ще има нови избори.

„Правителство на малцинството е възможно, ако имаш 105 депутати и ти трябва малка подкрепа, със 70 е трудно да се прави правителство. Ако веднъж подкрепят правителство, няма кака моментално да му гласуват вот на недоверие, ще изкара 6 месеца. Всякакви тънки сметки да има правителство силно намаляват и вероятността не е повече от 20%“, заяви Павлов.

По думите му и при вот през лятото нищо няма да се промени, дори и първите две партии да си разменят позициите. 

„Народът не дава на никого възможността да управлява почти еднолично, няма случаи, в които политическа сила да има над 100 депутати, така ще е поне 10 г.“, прогнозира Юлий Павлов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени