Connect with us

Импийчмънт

Проф. Екатерина Михайлова оправда прибързаните решения на Радев

Published

on

Очакването беше свикването на парламента да е една седмица по-късно. Обикновено има един период от време след обявяването на изборите, който никъде не е фиксиран, но в рамките на около седмица се изчаква, за да се даде възможност на самите депутати да се организират.

Това каза пред БНТ проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право и бивш заместник-председател на Народното събрание по повод свикването на новия парламент от страна на президента седмица по-рано от очакваното.

„Нямаме нарушение. Разбира се, въпроси се зададоха защо точно в Страстната седмица се случва. В крайна сметка работни са дните, не можем да имаме формални възражения“, коментира тя.

„Всички сигнали са в посока, че ще се предприемат по-бързо процедурите“, посочи тя.

Относно твърденията, че Румен Радев бърза да свика парламента, за да свали отговорността за управлението от себе си, тя каза: „Притиска ги. Сроковете започват да тичат, да бързат.“

„Предполагам че в рамките на следващата седмица ще започнат и консултациите с парламентарните групи. Едва ли ще се бави така, както беше в предходния парламент“, прогнозира проф. Михайлова.

По отношение на това дали трябва да има „техническо“ правителство, тя заяви: „В крайна сметка всяко правителство трябва да бъде и експертно и програмно“.

„Търсят се може би едни по-консенсусни политически фигури, които не са изразили ярко своите политически пристрастия и така да се осигури подкрепа за този проектокабинет“, посочи тя.

По думите ѝ, първо трябва да е ясно какви политики ще следва бъдещото правителство: „ Аз съм за това първо политиките. Какъв кабинет, ако няма да се знае каква политика ще се осъществява?“.

„Бюджетът е заложен на карта. Бюджетът е най-мощното средство на парламентарен контрол. Това е проверка дали мнозинството в парламента подкрепя политиката на правителството“, посочи бившият лидер на СДС.

„Надявам се нашите избраници да намерят пътища да излязат от тази криза и да възстановят парламентарното управление“, каза тя.

„Честото правене на избори изостри толкова много отношенията между хората, които излъчваме, а и между хората, които гласуваме. Непрекъснато влизаме в избори и ние самите се наостряме за определени позиции“, посочи тя.

„Много важно е настоящият парламент да постигне съгласие поне по някакви параметри. А те някак си са ясни – евроатлантическото, то е ценност“, каза проф. Михайлова.

Тя даде съвет и на новите депутати: „Да не се занимават с дребни игрички. Мен това ме притеснява – заиграването на всички, които са в полето на политиката, за политическо оцеляване“.

„Седнете и направете приоритетите“, призова тя.

Попитана дали ще има нови избори, проф. Михайлова отговори: „Много близко сме до тях. Само две политически говорят и говорят така, че разбираме, че не могат да си говорят. Другите мълчат. Разбира се, утре ще просветне малко. Лошото е, че ние започнахме да свикваме с това, да ни изглежда в реда на нещата – избори след избори. Ние така или иначе ще ходим на избори есента. Задава се лято, не е най-доброто време за правене на избори“. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени