Connect with us

Timeline

Политолог взриви мрежата: ПП са в цугцванг – каквото и да направят, ще бъде грешно

Published

on

От профила във Фейсбук на Слави Василев – политолог  

Смятам, че няма да се състави правителство между ПП и ГЕРБ е това е по-скоро добра новина. „Продължаваме промяната“ са в позиция, която в шаха наричат цугцванг. Те са на ход и нямат полезен такъв. Каквото и да направят, ще бъде грешно. Ще е грешно, ако подкрепят кабинет с ГЕРБ, защото това ще ги обезличи. Ще е грешно и ако не го подкрепят и 49-ото Народно събрание пропадне. Сами се поставиха в тази ситуация именно заради лишените от съдържание тези.

Ние сме в ситуация, в която едните се пишат за свестни само защото определят Бойко Борисов за корумпиран. Това е много ниско ниво на определяне на политическите жанрове в страната, затова и 60 процента от българите не отиват да гласуват.

Крайно време е българските политически партии, особено големите, които са на първо и второ място, да започнат да присъстват в българския политически спектрум посредством реални тези, а не с измислените им евро-атлантически убеждения и ценности, които по същество не означават абсолютно нищо за голяма част от гражданите.

Ние сме евро-атлантици и после? Или за тях животът на държавата ни спира с този лозунг? Трябва да се спре с лишените от съдържание послания, които, освен да отблъснат голяма част от гражданите, не постигат друго. Интелектуалният капитал на партиите е близко до нулата. Те НЕ могат да очертават наратив, за да вдъхнат желание в българските граждани да участват в политическия процес. Отегчението сред хората е повсеместно и честно да Ви кажа – разбирам ги.

Най-четени