Connect with us

Нюзрум

Ексклузивно! Крум Зарков обяви новината, която всички българи чакаха

Published

on

Служебният правосъден министър Крум Зарков не даде категоричен отговор дали президентът на Русия Владимир Путин е престъпник, въпреки че за него има заповед за арест от Международния наказателен съд. Това стана ясно от думите му пред BTV.

На въпрос дали Путин трябва да бъде арестуван, ако дойде в България, Зарков отговори така „Путин няма да идва в България и затова няма да бъде арестуван в България“.

На повторен въпрос, уточняващ, че питането е свързано с решението на съда в Хага, той отново се измъкна с отговора, че страната ни е член на Международния наказателен съд от 92-ра година, следователно неговите заповеди са задължителни и за България. „Но Владимир Путин няма да идва в България и няма да се постави този въпрос. И ми се струва, че заигравката с тези теми, когато сме изправени пред все по-задълбочаващ се конфликт, когато въобще не се вижда накъде може да тръгне той, е меко казано лековата“, подчерта Зарков.

Водещата Мария Цънцарова отново зададе същия въпрос, като обърна внимание на министър Зарков, че става въпрос за цивилизационен избор на коя страна застава България.

„Вижте, Руската федерация направи агресия в Украйна“, посочи Зарков. „Престъпник ли е?“, попита Цънцарова за четвърти път. „Руската федерация агресира в Украйна и това бе признато с решение на НС в първия ден, когато това се случи. Оттам нататък аз няма да влизам в тези, които си дерат ризата и казват: „Той е престъпник“ и тези, които си дерат ризата и казват, че не е“, посочи служебният министър на правосъдието.

„Владимир Путин е президент на Руската федерация и като такъв той носи отговорност за това, което Руската федерация направи, а това, което тя направи е да агресира друга суверенна държава“, коментира още той.

„Затова ви помолих да отговорите – престъпник ли е според Вас?“, отвърна от своя страна водещата. „Не, аз не мога да кажа дали и Вие сте престъпник, дали президентът Путин е престъпник, тъй като това се решава от съд. Вие така може да ме питате за всеки един човек !“, категоричен бе Крум Зарков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени