Connect with us

Нюзрум

Разследват Къро за опит за убийство на Златко Баретата и разстрелите на Боби Белята и Георги Василев

Published

on

Стефан Ташев, Breaking.bg

Прокуратурата и МВР разследват бившият висаджия Красимир Каменов-Къро за убийствата на приближения на бившия му ортак Христофорос Аманатидис-Таки служител Боби Белята, ексшефовете на „Паркинги и гаражи“ в София Георги Василев и Марчело Доковски, както и за неуспешния атентат срещу Златимир Иванов-Златко Баретата пред Съдебната палата. На 27 март прокуратурата съобщи, че Каменов е привлечен като обвиняем за поръчителство на убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая, бивш служител на Второ РПУ в София. Къро е обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Вчера от държавното обвинение съобщиха, че има образувано досъдебно производство за организирана престъпна група за извършване на убийства. То е във връзка със събрани доказателства за дейността на престъпната група, като с ГДНП-МВР се провеждат съвместни действия по разследването с цел установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време.

Къро, Цветан Василев, Дилиян Георгиев и Тони Парфюма са разследвани и като организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.

Най-старото убийство, за което се разследва Каменов е това на бившия общински съветник в СОС и шеф на общинската фирма „Паркинги и гаражи“ Георги Василев. Той бе застрелян на ул. „Цар Самуил“ в София на 5 февруари 2005 година.

53-годишният Василев бе открит с два куршума в главата в личния си автомобил „Ауди А6“. Георги Василев е притежавал мажоритарния дял в транспортната фирма „Ауто Мобайл-Г“, наследник на частната „Паркиране и гаражи мениджмънт“ АД, регистрирана през 2003 г. Това става след напускането му като директор на общинската фирма „Паркинги и гаражи“ ЕАД. Неговото акционерно участие във е 58,32 на сто, съсобственици са „АБОБА 2000“ с 30,15% от капитала и група физически лица – с 11,52 на сто. Бил е три мандата общински съветник от групата на СДС. Бил е председател на комисията по транспорт в столичния съвет.

В публикации в медиите по време на приватизацията на част от „Паркинги и гаражи“ името му е било свързвано с това на Методи Илиенски от групировката ВИС, Къро и Таки. Съвсем случайно след разстрела на Василев чрез РМД фирмата „Ауто Мобайл“ АД стана част от схемата за почти нелегалната приватизация на общинското дружество „Паркинги и гаражи“. През нея групировката ВИС-2 успя да сложи ръка на подземните паркинги на НДК, на тези до Централна гара, в Зона Б-5 и около аерогара София. След разстрела на Василев „Ауто мобайл“ АД става собственост на Светлана Каменова, съпруга на Красимир Каменов-Къро. Месец и нещо след убийството му от регистрите на съда стана ясно, че Светлана Каменова се сдобива с контролния пакет от акциите на дружеството. През 2004-2005 г. месечната му печалба е около 1 млн. лв.

Столичните паркинги и битката за контрола над тях от висаджиите на Къро и Таки взеха още една жертва. Това е шефът на общинската фирма „Център за градска мобилност“ Марчело Доковски, който загива в умишлен палеж на дома му на 30 юни 2011 година. Тогава наети бандити лиснали туба с бензин под вратата на жилището на Доковски в бл. 32 в кв. Белите брези в 23 ч вечерта и драснали клечката.

В този момент в апартамента бил само синът на Марчело, 15-годишният Филип, който се обадил на родителите си по джиесема. Доковски дотичал бързо, отворил горящата врата и се втурнал в жилището, но се задушил от отровните газове и починал. По същото време на паркинга пред блока е подпален „Мерцедес 280 S“, който много приличал на старата кола на семейството на Доковски. Преди смъртта си шефът на Центъра за градска мобилност е получавал почти всекидневни заплахи с есемеси.

Друго престъпление за което се разследва Къро е поръчителството на атентата срещу Златимир Иванов-Златко Баретата, извършен зрелищно на 29 януари 2013 година пред Съдебната палата в София посред бял ден.

Тогава снайперисти, скрили се в отсрещния Търговски дом откриха огън по Баретата докато със свои охранители отиваше на дело в съда.

Иванов получи четири куршума и оцеля на косъм в реанимацията на „Пирогов“. При стрелбата бе ранен и един от гардовете му – Атанас Станков, който единствен успял да отвърне на огъня.

Красимир Каменов е разследван за разстрела с 13 куршума на Борис Борисов-Боби Белята край затвора в Казичене на 25 февруари 2015 година. Белята е дясната ръка на бившия ортак на Каменов от ранните висаджийски години Христофорос Аманатидис-Таки, с когото вече са в конфликт.

Белята е бил привикан на среща край затвора и докато чака е разстрелян от двама души с 12 куршума в тялото, а последният 13-и е контролен в главата. Криминалисти предполагат, че той е бил извикан на среща край езерото в Казичене от много близък човек, който го излъгал, че трябва да му предаде важна информация от боса им Аманатидис-Таки. Затова Борис отива сам на срещата. Два месеца по-рано срещу него има покушение и той по чудо се разминава със смъртта.

Тогава убийците причакват Борисов пред дома му на столичния бул. „Пушкин“. Когато колата му спира, те откриват огън, без да го дочакат да слезе. Това му спасява живота. Белята, който по това време е един от най-добрите автомобилни състезатели у нас, дава газ и успява да избяга от клопката на убийците, преди куршумите да го засегнат.

През 2002 година Белята беше задържан заедно с Борян Харалампиев – Митничаря, минути, след като беше взривен автосервиз на столичната улица „Странджа“, собственост на Самер Абдулатиф. Натривките по ръцете на двамата показаха, че те са пипали взривни вещества. Бомбаджиите обаче обясниха, че се подготвяли за незаконен риболов и бяха пуснати срещу парична гаранция от по 1500 лева. В крайна сметка Митничаря получи три годишна присъда, а Белята 1,5 години условно за притежание на незаконни боеприпаси и опит да даде подкуп на полицай.

Софийската градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност Красимир Каменов за престъпление по чл. 116, ал. 1, тоест за убийство, а именно за това, че е подбудил Кристиян Илиев – извършител, и Боян Табаков – помагач, да застрелят Любомир Иванов – бивш служител на МВР.

На 25.03.2022 г. около 9,20 ч в София Любо Полицая бе прострелян два пъти с огнестрелно оръжие, с което е била причинена смъртта му. От прокуратурата припомнят, че на 14.04.2022 г. като обвиняем бе привлечен Кристиян Илиев за това, че е прострелял Любомир Иванов.

Красимир Каменов-Къро е разследван и за изчезването и вероятното убийство на неговия патрон и бивш бос от ВИС-2 Методи Методиев-Мето Илиенски. Вече 20 години няма ни вест, ни кост от бившият бос.

На 23 ноември 2003 година Илиенски е извикан в дома си в Бояна, когато получава телефонно обаждане. Явно, то е от човек, на когото Илиенски безусловно вярва, защото за пръв път, откакто е във ВИС, излиза без телохранители, без мобилен телефон, без паспорт или други документи. Оттогава от страховития висаджия няма и следа. Именно изчезването на Илиенски и убийствата на Васил и Георги Илиеви отварят пътя на Къро и Таки към върховете на групировката.

По неофициална информация Методиев е убит, а тялото му е изгорено, за да не бъде открито.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени