Connect with us

Нюзрум

Нов съкрушителен удар за Мая Манолова след изборите

Published

on

Само една партия ще получава субсидии, бидейки извън следващия парламент. Това сочи анализ на изборните резултати.

Става въпрос за „Български възход“ (БВ) на Стефан Янев. Този път тя не успя да прескочи 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание (НС). БВ обаче преодоля границата за получаване на партийни субсидии, която е само 1%. Вотът на „Български възход“ е около 3.08% според последните данни от ЦИК, пише „Флагман“

77 865 граждани са гласували за нея на 2 април. Т.е. тя би следвало да взима по 623 хил. лв. субсидия на година. Числото се получава, като се умножи броят на гласовете по 8.

Любопитно е, че на пресконференция днес БВ определиха резултатите си като добри, понеже се явили за първи път на избори като партия (а не като коалиция).

Формацията „Левицата“ получи 2.23% на 2 април. Макар че минава 1%, това е коалиция, а в такъв случай законът повелява партиите в нея да не получават субсидия, ако не влязат в Народното събрание.

Една от съставните формации в „Левицата“ бе тази на Мая Манолова „Изправи се България“. Припомняме, че на предните избори – на 2 октомври 2022 г., тя се яви самостоятелно и получи 1.01%. Това й позволи да получава субсидии за около половин година. Сметката показва, че партията на Манолова следва да е получила за този период около 100 хил. лв. След тези избори обаче тя губи субсидията си.

На вота на 2 октомври м.г. още една партия се бе преборила за субсидия. Това бе „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов, която бе получила 3.83%. ИТН първоначално взимаше само по 1 лв. на глас (за година), а останалото връщаше в бюджета. В един момент обаче е взето решение, че средствата не достигат и партията на Трифонов започна да консумира цялата субсидия.

На преминалите в неделя избори тя изненадващо прескочи бариерата за влизане в парламента. Със своите близо 104 хиляди избиратели ИТН ще получава по около 830 хил. лв. на година.

Най-много ще се полага на най-голямата формация – ГЕРБ-СДС. Тя ще взима по около 5,4 млн. лв.

Партиите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ пък ще получават почти 5 млн. лв.

„Възраждане“ ще е с близо 2,9 млн. лв. Припомняме, че партията на Костадин Костадинов получава субсидии още от 2017 г. Преди изборите тогава той бе направил заявка, че ще се откаже от субсидиите, ако партията му получи право на такива. След като парите потекоха към „Възраждане“ обаче, той тихомълком се отказа от тази си заявка.

След преминалите на 2 април избори ДПС ще получава близо 2,8 млн. лв., а „БСП за България“ – 1,8 млн. лв.

Общо около 19,2 млн. лв. на година ще е субсидията за всички партии.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени