Connect with us

Нюзрум

Шкварек разкри в каква ситуация ПП-тата ще поставят Борисов

Published

on

„ПП ще поставят на Борисов неизпълними условия – те не искат правителство“, коментира пред epicenter.bg възможността за съставяне на кабинет от 49-то Народно събрание консерваторът Кристиян Шкварек.

„Това, което спира „Продължаваме промяната“/ПП/, са местните избори и нищо друго. Те искат да вземат колкото се може повече власт на местните избори без значение какво струва това на българската държава или на Европа.
ПП се създаде като краткосрочен стартъп проект и сега, когато изгубиха властта, най-лесната печалба може да дойде през местния вот, като вземат някои големи градове. Като бизнес проект нямат интерес да правят кабинет в момента“, смята Шкварек.

По думите му разминаванията между ДБ и ПП са поради това, че ДБ е политически проект и се състои от политици, а ПП – от търговци, от хора, които дълго не са били изкушени от политиката.

„ДБ са по-старовремски, те са от второто съсловие, те са политическо животно по смисъла на Аристотел. От другата страна – ПП, е проект, създаден от третото съсловие, от търговците. Това са хора, които не са политически активни, не са били политически изкушени през годините, хора, които дойдоха изведнъж от стартъпи, колцентрове и IT-сектора, не знаеха нищо от политиката. ДБ и ПП са като две отделни породи хора. Те генерално ще имат разминавания, независимо колко време минава“, изтъква Шкварек.

За него новото на тези избори е, че партия „Възраждане“ е трета политическа сила с тенденция да върви към втора.

„“Възраждане“ иска да изкара България от НАТО и върви към втора по влияние политическа сила. Или ще има консервативна проевропейска партия, или вакуумът ще го запълни партията на Костадинов“, посочва анализаторът. Той изброява и причините, поради което е необходимо да се състави правителство.

„Бюджетът е най-очевидната. Без да се гласува общините няма да получат пари и ги заплашва фалит. Трябва да се премахнат дотациите от Ковид-мерките. Безумно е да помагаме на бизнеси, които са на свръхпечалба. Третата причина са законите за Плана за възстановяване, които трябва да се приемат. Не може ние да финансираме Брюксел, защото не получаваме парите оттам. И най-простата причина – за да престане да управлява Радев. Ние сме парламентарна република. Не може президентът, без контрол от Народното събрание, да управлява така, както не е управлявал премиер в новата ни история. При това – във време на война и на фона на позициите на Румен Радев“, категоричен е Кристиян Шкварек.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени