Connect with us

Нюзрум

Ива Митева заговори за прерайониране на страната и спиране на машините

Published

on

Според нея хората се измориха от думата „партия” и думата „промяна”. „Търсехме личности, партиите ги използвахме, за да можем да се регистрираме. Лидерите на тези партии не желаеха да се афишират, нито да бъдат в листите”, Това заяви пред „Нова нюз“ Ива Митева, съпредседател на коалиция „Заедно”.

„Проблеми в Изборния кодекс трябва да има, но те трябва да са задълбочени и съществени. Имаме защита от 4 мандата за райони като Видин, Търговище, Силистра – те са надценени и взимат мандати от други райони”, каза Митева.

По думите й трябва да се помисли за прерайониране на страната, за да има еднаква норма за представителство. „Изборният район „Чужбина” бе отложен, а гласовете от тях се преизчисляват някъде в страната. От години съм привърженик на машинното отчитане на протоколите. Много работа чака този парламент, въпросът е да има капацитет”, обясни юристът Митева.

„Резултатът от изборите е незадоволителен, но ние се появихме месец преди изборите, но въпреки това сме дори преди НДСВ – партия, която е 20 г. в публичното пространство”, каза Митева. Тя определи като добър постигнатия резултат на изборите. „Няма начин да се обжалват изборните резултати, обясни тя. Има протоколи с по 70 грешки”, допълни председателят на 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Профилът на техните гласоподаватели са 40-годишни хора и повечето от тях са извън София. „За съжаление явно още не сме дозрели до момента, в който да си професионалист в политиката, а по-скоро разчитаме на популярни лица”, обясни Митева предпочитанията на българските гласоподаватели.

За реални промени в страната тя се надява да спре отлюспването. „Без окрупняване на партиите няма как да се случи. Това роене на партиите е един от проблемите днес. Над 12% от гласовете отиват в кофата за боклук и не се използват. 4,3% са гласовете „Не подкрепям никого” – те са повече от най-малката парламентарна група в 49-ия парламент. Трябва да се помисли дали не трябва да се изчисляват вече. Ако те се изчисляват, това ще вдигне прага за влизане в парламента”, каза Митева.

Митева е предупреждавала за спиране на машините, защото хартията, с която са заредени, не отговаря на качеството и стандартите.

На въпрос за импийчмънт на президента Румен Радев, Митева каза, че не знае къде той е нарушил Конституцията. „За това е нужно квалифицирано мнозинство от 160 депутати”, припомни тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени