Connect with us

Timeline

Проф. Витанов: Тук ще е морето от кръв във войната – руснаците, американците и аз го открихме!

Published

on

Математикът проф. Николай Витанов даде подробна информация за това как се развива войната към 6 април 2023 г. Редом с това той говори и за изборите у нас и какво се случва след това.

Все пак проф. Витанов каза и какво се случва с разпространението на коронавируса у нас и дали сметките му са излезнали точни.

„Всяко чудо за 3 дни, дето има една приказка. Минаха 3 дни от изборите. Описах ви какво стана на тях, направих и прогнози, какво е вероятно и какво е по-малко вероятно. Гледаме какво ще стане.

Знаете, че като правя тези анализи, не вкарвам чувства в тях. Добрият анализ не бива да се влияе от чувства. Имам си методология и си действам по нея.

Вчера се появиха писаници, че съм погребал ПП-ДБ. Много ме надценявате, юрдечета мои. Никого не съм погребал, просто подчертах факта, че ако карат така, както досега, изборните им резултати ще вървят надолу.

ПП е 10% под ГЕРБ. Това е криза. Обективно погледнато, трябва да направят нещо, за да спрат тази негативна тенденция. Какво да правят, те си решават.

Покрай тия избори, отдавна не съм коментирал войната. Затова днес ще направя кратък преглед на етапите и текущата обсановка, както и на очакваните последищи от очаквания украински юруш. Защо е юруш а не контранастъпление, вече се разбрахме.

Иначе, войната си върви според прогнозите. Украинската армия бавно губи Бахмут. Вече и украински генерали започнаха да признават това, което американците отдавна им казваха – че Бахмут е месомелачка за украинската армия и е много по-добре да бъде оставен.

Руснаците постигат целта си – резервите за украинския юруш изтъняват все повече. На път е втори Бахмут – при Авдеевка. Пробив на фронта там обаче може да заплаши големи украински градове. Затова сраженията ще са ожесточени.

Кога се очаква да почне юрушът? Натовската техника не върви добре из украинската кал, значи земята трябва да поизсъхне.

От друга страна натиска приближаването на първичните избори за президент в Щатите. Значи, възможно е да почне след средата на април.

Направих ви сметки какво ще се случи при милостивото предположение, че при този юруш, украинската армия ще губи на ден 5 танка, 10 БТР-а и БМП-та и 20 леки бронирани автомобила и 1000 човека на ден безвъзвратни загуби.

Наличните за юруша украински сили са приблизително следните. Доставени ще бъдат 91 танка, казват, че с ускоряване на доставките щели да станат 160 до началото на юруша – добре – взимаме 160. Доставени са 324 БТР-а и 224 БМП-та – всичко към 550. Доставени са и 381 леки бронирани автомобила. Налична групировка за юруша – 100 000 човека – пренебрегваме загубите в Бахмутската месомелачка.

Сметките показват аслански първи месец на юруша и завладяване на 350 квадратни километра. Целта на руснаците и да запецнат юруша.

Защото след първия месец, положението няма да е олкова асланско. В края на втория месец повече от половината юрушна групировка и цялата доставена техника се очаква да заминат, а от третия месец нататък се очаква да започне трагедия, ако юрушът продължи.

Очакваните руски загуби са – 30 000 човека безвъзвлатни загуби, 225 танка, 375 БТР-а и БМП-та и 450 леки бронирани автомобила. Не са малки, на руснаците имат резерви да ги покрият.

И така – кърваво лято с тримесечен юруш. Както виждате, първият месец се очертава аслански за украинската армия – загубите на юрушната рупировка са поносими, че се очертава и завземане на територия. Във втория месец нещата започват да скърцат, а продължи ли юрушът три месеца, той се очаква да се обърне в трагедия за украинската армия.

Кой накъде се очаква да настъпва в идващите месеци?

Най-напред Бахмут, Авдеевка, Северск. Руснаците настъпват бавно, опирайки се на артилерийското си превъзходство. Снабдителните линии на украинските части са под масивен артилерийски обстрел от страна на руснаците.

Ситуацията с украинските части в Бахмут е тежка. Украйнците контролират само няколко квартала в западната част на града. Зацепването за Бахмут създава огромен пропаганден проблем за украинците. Падането на града плюс огромните жертви в месомелачката там ще се отразят силно неготивно на бойния дух на украинските части.

При Авдеевка и Северск, нещата са още на по-ранен етап. Но и там се очакват усложнения.

След предполагаемото падане на Бахмут руснаците се очаква да настъпят към последната отбранително линия на украинците в Донбас – линията Константиновка – Дружовка – Краматорск – Славянск. Предполага се, че руснаците ще успеят да превземат и Северск и Часов Яр. Така ще започне основната сражение в Донбас и във войната – сражението за Славянск и Краматорск.

Тия, които редовно четете настоящите сводки, никак не сте изненадани – много отдавна съм написал, че това ще е основното сражение във войната. Пробивът на линията Константиновка – Славянск, ще изведе руската армия на оперативен простор. Какво означава това, засега няма да коментирам, че юрдешкия рев ще е чудовищен, но който разбира малко повече, се сеща.

Дойдохме до това, защо е важна Авдеевка. Превземането на Авдеевка от руснаците ще им отвори пътя към Покровск. За целта те трява да пробият отбранителната линия Константиновка – Курахово – Покровское.

Виждате вече значението на Константиновка. Превземането на Константиновка пробива едновременно донбаската отбранителна линия на украинската армия и отбранителната линия южно от Донбас. Пробиването на отбранителната линия южно от Донбас ще закара фронта близо до триъгълника Павлоград – Днепропетровск – Запорожие с очаквапа първа руска цел – Повлоград. Така, че падането на Авдеевка може да създаде огромни неприятности на украинската армия.

С какво ще се опита да отговори украинската армия? С пролетно – летен юруш. Предполагаема цел на юруша – Мелитопол с цел прекъсване на сухопътния коридор между Крим и Донбас с последваща атака на Крим. Очаквани начални посоки на украинско настъпление – от Орехов към Токмак и Молочанск и от Запорожие през Михайловка към Мелитопол.

Още – опит за форсиране на Днепър северно от Херсон и настъпление в посока Нова Каховка – Чаплинка – Армянск с цел да се излезе на позиции за атака на Крим. Тук се очаква море от кръв, защото щом аз ви говоря толкова подробна за този юруш, руснаците са го отиграли в още по-големи подробности. Американците също.

Очакваният резултат е един и същ – море от кръв.

Така. Нататък по процесите и етапите.

Процес 1: Системите на Украйна и снабдяването на украинската армия. Етапите са

1. Етап 1: Унищожаване на тежката техника на украинската армия, налична към началото на войната – стана в първите два месеца и нещо, поради което се наложи Украйна да бъде закачена на системи

2. Етап 2: Унишожаване на повечето налична в Източна Европа военна техника от бившия Варшавски договор – този етап привършва

Етап 3: Напомпване на украинската армия със стара натовска техника от времената на студената война с цел освобождаване на западните складове от такава техника – този етап започва. Очаква се да върви процес на утилизация и на тази техника

Етап 4: Вкарване на по-съвременна натовска тежка военна техника в Украйна, управлявана от „доброволци“ и „пенсионирани военни“.

Етап 5: Вкарване на съвременна натовска техника с навлизане на натовски армии в Украйна и директно участие на НАТО във войната чрез хвърляне на войници от източна Европа по бойните полета

Етап 6: Директна намеса американската армия и армиите на страни-противници на Русия от времената на студената война на украинска територия с най-съвременна натовска техника.

В момента нещата са на Етап 3. Част от старата натовска техника не се праща на фронта, а се натрупва. Сигурен знак за предстоящ юруш. На северната част на фронта, украинското тежко въоръжение е недостатъчно, затова руснаците настъпват.

В Бахмут и Авдеевка украинското тежко въоръжение също е недостатъчно и затова украинските бригади там имат тежки проблеми.

Процес 2: Логистиката на руската армия. Свършиха ли ракетите – не. Свършиха ли снарядите – не. Ами тогава, нещата продължават, както и досега. Тоест – продължаващо артилерийско превъзходство на руската армия и съпъстващи големи загуби в жива сила на украинската армия. Тук етапите са:

Етап 1: Използване на оръжията, натрупани по времето на студената война

Етап 2: Използване на оръжията разработвани в 20-те години след студената война

Етап 3: Използване на оръжията, разработени в последните 10 години

Тук нещата са на етап 1 – оръжие от студената война руснаците имат още много. От оръжията от Етап 2 се използват малка част, предимно танкове и бронирани машини, оръжията от Етап 3 се използват рядко, предимно с изпитателна цел. Тъй, че тук има много мегдан за развитие на обстановката. Не се очаква скоро да се излезе от Етап 1 – танкове и оръдия от времената на Студената война по руските складове има още много.

Процес 3: Численият състав на украинската армия. Тоя процес не върви добре. Мобилизационните резерви в Украйна привършват. Ще съберем силици за един юруш. Трябва, иначе системите ще бъдат спрени. Западняците са практични – като видят, че няма вече пушечно месо, ще си стиснат ръцете с Русия и ще разделят Украйна. Какви са етапите тук.

Етап 1: Унижожаване на числения състав на Украинската армия от началото на войната. Етапът е завършен. Безвъзвратните загуби на украинската армия са много по-големи отколкото беше числеността и в началото на войната

Етап 2: Масивна мобилизация в Украйна. Това върви вече цяла година и води до изтощаване на мобилизационния ресурс. Етапът приключва.

Етап 3: Отлавяне на украински мъже по улиците на украински градове. От някое време е започнал този етап, което добре се вижда от клиповете по мрежите. Украинският мобилизационен ресурс е изтощен.

Етап 4: Липса на пушечно месо в Украйна. Начало на лова на пушечно месо в Източна Европа под формата на „доброволци“ и пенсионирани военни.

Етап 5: Хвърляне на редовни части на източноевропейски армии на страни-членки на НАТО в Украйна

Етап 6: Хвърляне на украинска територия на американската армия и армиите на други натовски държави, противници на Русия от времената на студената война

В момента нещата са на Етап 3. След пролетния юруш се очаква ситуацията да отида на Етап 4. След което се очаква да започне пропаганда за връщане на избягалите украински мъже в Украйна и начало на пропагандата, че трябва засилено да се пращат доброволци и „пенсионирани военни“ в Украйна.

Процес 4: Състояние на инфраструктурата. Украинската инфраструктура продължава да отива по дяволите. Руската не е засегната. Руската икономика успешно се справя с всякаквите санкции. Украинската – ако бъдат спрени системите, веднага ше грохне. Тъй, че наливането на десетки милиарди трябва да продължава.

Докога? Докато има пушечно месо за фронта. Няма пушечно месо, няма юруши, няма как да оправдаваме десетките милиарди, дето ги изливаме. Разрушена инфраструктура, скапана икономика. За да има украинска победа, трябва руската инфраструктура и икономика да бъдат повече толкова разрушени. Няма нито пушечно месо, нито оръжия за реализация на такава цел. Какви са етапите тук

Етап 1: Украинската критична инфраструктура не бе разрушавана. Това приключи през октомври миналата година

Етап 2: Генерал Армагедон активно разрушава украинската критична инфраструктуа. Това прикючи преди около два месеца с резултат – разрушаване на съществена част от украинската критичне инфраструктурата

Етап 3: Генерал Армагедон е прибран, разрушаването на украинската критична инфраструктура върви с по-бавни темпове.

Етап 4: Пълно разрушаване на инфраструктурата в контролираната от украинците част на Донбас. Това се очаква да се случи при сражението за Славянск и Краматорск.

Етап 5: Разрушаване на инфраструктурата на левия бряг на Днепър.

Етап 6: Разрушаване на инфраструктурата в Одеса и Харков

Етап 7: Масивно разрушаване на инфраструктурата на десния бряг ня Днепър.

Етап 8: Превръщане в руини на цялата инфраструктура на Украйна.

В момента сме на Етап 3. Руските удари са концентрирани повече по фронтовете, отколкото по инфраструктуата. Логично – подготвя се пролетен юруш и руснаците гледат да спънат подготовката и дори да го провалят с месомелачки и артилерийски и авиационни удари по украинските части.

Ситуацията полека върви към етап 4 с началото на руския систематичен обстрел срещу Славянск. Между другото, този град бавно влиза в обхвата на руската артилерия. Очаква се масивно разрушаване на инфраструктурата по линията Часов Яр-Константинавка – Славянск – Краматорск. Няма чувства тук. Има оценка на ситуацията. 50 000 – на украинска групировка е по тази линия. Следователно руската артилерия ще срине цялата инфраструктура, където тая групировка се крие.

Процес 5: Надпраговият удар. И днес няма такъв. Гледаме сериалът „Прагът“. Руснаците опитват да го свалят, американците опитват да го поддържат достатъчно висок, но не толкава висок, че Русия да използва ядрено оръжие. За поддържане на прага относително висок, всеки ден се разходват украински войничета. Да мислим прагматично. Войничета ще има за пролетта. Ще има и за лятото. Идва кървавото лято на 2023 година. Етапите тук са следните

1. Етап 1: Прагът е висок. Не се прескача и войната си продължава.

2. Етап 2: Прагът за едната страна започва да пада. В настоящия момент опасността е за падане на украинския праг поради изчерпване на наличното украинско пушечно месо. За да не падне прага, като няма украинско пушечно месо, трябва да дойде пушечно месо от източна Европа.

3. Етап 3: И пушечното месо от източна Европа не стига за да държи прага висок. Тогава – или намеса на натовските армии, за да държат прага висок и де се опитат а свалят руския пра или край на войната – временно, до началото на следващата война.

В момента тук сме на Етап 1. Украинско пушечно месо все още има, даже има за още един голям юруш. Чакаме големият юруш. Към Крим. Всички го чакаме – и руският генерален щаб и американския генерален щаб. Подготовката върви. На пушечното месо не му се казва, какви са очакваните загуби.

30 000 човека безвъзвратни украински загуби за всеки месец от юруша. Чакаме юруша. Обаче резервите за него се утилизират в момента в Бахмут. Но все пак има останало пушечно месо и натовска техника се доставя за 1 месец гореща и силно кървава фаза на войната.

Процес 6: Съществени движения по фронтовете. Бахмут бавно бива завладян от руснаците. Авдеевка – също. Там се заформя следващата месомелачка – руснаците започнаха да хвърлят големи планиращи аиационни бомби там. Покрай Угледар украинската армия позакрепи положението.

Резервите обаче не достигат, за да се държи фронта и той бавно се движи на запад. Това, което гледаме е дали украинските части в Бахмут ще получат заповед за отстъпление или едно дивизия ще бъде котелирана. Знаете, кое е слабото място на украинската армия – пушечното месо. Ако то стане недостатъчно, системите ще бъдат спрени. Което означава разделяне на Украйна. Какво ни чака тук?

Етап 1: Продължаване на работата на Бахмутската месомелачка. Украинското командване хвърли 4 нови бригади там, които, както се и очакваше, бяха смлени в рамките на един месец ез никакво подобрение на ситуацията за украинската армия..

Етап 2: Руски атаки в посока на Константиновка, Славянск, Краматорск и Купянск. Начало на решителната битка за Славянск и Краматорск.

Етап 3: Пролетен украински юруш в чест на началото на предизборната кампания в Щатите. 100 000 човека пушечно месо, това са 30 бригади или 90 батальонно тактически групи. Иде голямото сражение.

Този път обаче руснаците една ли ще отстъпват територии, за да си пазят живата сила. И двете страни са наясно – заминат ли тези 100 000 войната свършва, пушечно месо от местни източници няма повече откъде да дойде.

И тъй – чакаме и гледаме.

Намраме се на Етап 1. Сражението за Бахмут още не е приключило. С новите подкрепления, украинската групировка там е беше 20 000 човека. Писах ви, че може да изкарат още месец, ако не се изтеглят. Писах ви, че до средата на април обаче от тези почти две дивизии няма да остане почти нищо. Месомелачката работи. Април ще е интересен месец.

След Бахмут, на украинската армия и се иска да върже руската в бой за Часов Яр и Константиновка. Иска и се, но нищо няма да пречи на руснаците да напреднат на 15 километра на северозапад и да ударят Славянск – централния град на отбранителната линия Константиновка – Краматорск. Превземат ли го, преминаването на целия донбас под руски кинтрол ще е само въпрос на време.

Процес 7: Идеологическата борба. В Русия нещата са доста спокойни, ситуацията на фронта към момента е благоприятна, няма условия за масови безредици.

Проблемите са при украинците. Текущият етап тук е

Етап 1: Пропагадни опити да се неглижира работата на бахмутската месомелачка и грамадните украински загуби там. Все по трудно ще става. Американските аналитици вече отчетоха, че падането на Бахмут ще има огромен деморализиращ ефект върху украинската армия. Затова се хвърлян нови и нови украински войничета в бахмутската месомелачка. Руснаците нямат нищо против. Те помнят фон Молтке – като унищожиш живата сила на противника, ще завземеш и територията, която той няма да може да отбранява поради липса на войници.

Следва

Етап 2: Украинската пропаганда започва да обяснява, защо бяха необходими огромите украински загуби в Бахмутската месомелачка, след като американският генерален щаб, тъй да го наречен, отдавна ги посъветва да се изтеглят, защото стоенето в Бахмут прахосва резервите необходими за пролетния юруш.

Процес 8: Пропагандата у нас. Пълната скръб продължава. Че и траур. Няма фина национална пропаганда. Оставена е да е лее украинската такава. А тя е пълна аматьорщина. Оставена е да се лее американската такава. Но тя е зя хора, които дори не знаят къде е Украина. Българинът е много по – осведомен, защото Украйна е под носа му. Уморих се да пиша за това. Явно нашите пропагандатори толкова си могат. Тук си седим на

Етап 1: Силно неефектива пропаганда, следваща чуждия мейнстрийм и несъобразена със специфичните български обстоятелства.

Ами седим си. Както се казва – системата е набита на атрактор, който е неподвижна точка. Няма енергия да се избие оттам, тъй, че си седи в точката. Което означава – ден да мине, друг да дойде – все същото.

Съвсем накрая – да не забравя каквото си броя

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 259. Върви девети месец.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 363. Още 2 дни и ще стане 1 година.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават.

И помнете червената линия на цар Борис III – много внимавайте, като почнат да ви говорят, че НАТО трябва да прати миротворчески сили в Украйна и че българите са много подходящи за такива, тъй като са близки и до двете страни в конфликта„, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Най-четени