Connect with us

Нюзрум

Красива политоложка похвали Гешев: Седи по-стабилно от всички политици взети заедно

Published

on

„ПП-ДБ се заявяваха като най-големите радетели за реформи, но сега се вижда, че с такова нестабилно и непоследователно отношение и с пореден отказ да управляват държавата тези хора изглеждат все по-нелегитимни да стабилизират съдебната власт. Извинете, но в момента главният прокурор изглежда много по-стабилно от всички политици взети заедно“, заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на Euronews Bulgaria.

Андреева обясни, че либералната коалиция губи легитимност за всички реформи, заради които бе създадена. Политологът визира идеите на двете партии за законодателни промени по отношение на прокуратурата и по-конкретно – за налагане на механизъм за контрол над главния прокурор.

„Това да бъдеш АНТИ-някой може да бъде повод да бъдеш създаден, но не може да е политическа идентичност. Не може да носиш една и съща политическа идентичност 2 години и да си адекватен на предизвикателствата на кризата“, коментира Андреева.

Според нея има известно напрежение вътре в коалицията на ПП-ДБ, а отказът им дори да разговарят за евентуално управление може да им изиграе лоша шега.

„Вероятно този път ГЕРБ биха били склонни на повече компромиси в опит за създаване на редовно правителство“, каза пък Яница Петкова от социологическа агенция „Галъп интернешънъл“. – Държи се позицията на широка коалиция на всяка цена, което е стратегия за предстоящите местни избори. Тук виждаме ръката на ГЕРБ, която е подадена в името на стабилността, но от другата страна ПП-ДБ няма как да приемат тази подадена ръка, тъй като техният образ е изграден на база „анти-ГЕРБ“, обясни Петкова.

Относно възможен разпад на коалицията между ПП и ДБ Яница Петкова смята, че вероятно тя ще се запази до местния вот, защото се стреми към победа в София. „Това е тяхна амбиция (на партиите от коалицията, б.ред.), защото София се управлява от кмет на ГЕРБ от много години“, каза Петкова. „ПП-ДБ обаче са нестабилна коалиция, защото имат различия във възгледите по множество теми“, добави Петкова.

Най-четени