Connect with us

Fake Harvard

Социоложка от „Тренд“ се подигра на ПП-ДБ: Те са пример, че в политиката 2 плюс 2 не е равно на 4

Published

on

„Резултатът за ПП-ДБ е пример за това, че в политиката две плюс две не е равно на 4. Коалицията получи по-нисък резултат в сравнение с предишните избори, когато се явиха поотделно. По-ниският вот за тях носи негатива от недоволството на хората по ред причини. Хората не приеха добре и високото самочувствие, демонстрирано от лидерите на тази коалиция по време на кампанията. Те даже се опитваха да диктуват правилата, по които ще се случва политическият разговор след изборите, по логиката на самоувереността, че ще са първа политическа сила. Отливът дойде и от разочаровани от тях симпатизанти, които на предишни избори са ги подкрепяли, а сега са пренасочили гласа си към други партии. 25% от симпатизантите им на вота през октомври миналата година, говоря за ПП, са гласували, но не за тях“.

Това заяви пред 24 часа социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.

Според нея отказа на „Промяната” да участва в разговори след вота не кореспондира с желанието на хората най-сетне да имаме редовен кабинет.

„По този начин излизат от този разказ. Това впрочем ще им коства електорат, ако тръгнем към предсрочен вот отново. Тук е много важен разказът за това кой иска правителство и кой не“, предупреди тя.

Според Славкова увеличения резултат на ГЕРБ не е свързан с хартиената бюлетина, а „Възраждане” е сред формациите, които имат най-голям интерес от нови предсрочни избори и събира автентичен протестен вот.

„Немалка част от гласувалите за „Възраждане” са решили да го направят в последните дни преди изборите. Очевидно “Възраждане” е в състояние с тезите си да мобилизира емоционален вот сред гласуващи за други формации, но разочаровани от тях, а също и сред негласуващи. 6,1% от гласувалите сега за “Възраждане” идват от ГЕРБ-СДС, 9,8% – от “Продължаваме промяната”, 3,8% – от БСП, и около 3% от ИТН. Общо 8,8% за „Възраждане” на 2 април са били в лагера на апатичните, а 1,6% от подкрепилите формацията сега на предишния вот са избрали квадратчето “Не подкрепям никого”, каза тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени