Connect with us

Нюзрум

След като разгневи пенсионерите, премиерът опита да оправи положението, обеща на някои..

Published

on

Служебният министър-председател Гълъб Донев представи възможностите за изплащане на великденски добавки.

„Министерският съвет беше предвидил по-общи формулировки в частта за разходите. Народните представители от 48-ото Народно събрание (НС) ограничиха извънредните възможности за финансиране на разходи от служебното правителство. 

Това е основната причина да сме затруднени да намерим необходимия финансов ресурс за изплащане на великденските добавки.

Тук е важно да отбележим, че голяма част от българските пенсионери се намират в затруднено финансово положение. Добавката е вид подкрепа, тя не е част от пенсия“, заяви служебният премиер.

„Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лева в подкрепа на пенсионерите, чиито пенсии за април без добавки и компенсации са под линията на бедност. Тоест под 504 лева. В тази група попадат над един милион и две хиляди пенсионери“, заяви Донев, който уточни, че това са повече от половината пенсионери в страната.

Той поясни, че парите ще бъдат изплатени от НОИ по банков път или в пощите в началото на следващата седмица.

„Средствата са в размер на 72 милиона лева. За някои анализатори това е лесна работа, но уверявам, че не е така.

Осигурихме тези средства въпреки ограниченията от 48-ото НС чрез спестявания, които служебното правителство направи.

Приключихме 2022 година с дефицит от 2,9%. Имахме един ограничен ресурс, с който да изплатим великденските добавки. Това е ресурс, който няма да окаже влияние върху разходната част на бюджета за 2023 г.

Разбирам, че това решение ще се приеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат добавката. Но уверявам ви, че това беше възможно най-справедливото решение за ситуация, в която се намира държавата„, каза Донев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени