Connect with us

Нюзрум

Политолог разкри позицията на БСП и ще получи ли подкрепа Бойко Борисов

Published

on

Ако Борисов предложи експертно правителство, не би трябвало да има особено големи пречки БСП, включително сред вътрешнопартийно допитване, да го подкрепи. Такава прогноза направи пред „Евронюз България“ политологът Иво Инджов относно възможностите за сформиране на правителство.

Борисов е на ход, той днес каза какво мисли – че предпочита да има широка коалиция, но би приел подкрепа и от други политически сили, посочи той.

Въпросът е да видим каква точно формула на правителство – политическо или експертно. Но ако е политическо, се лишава от подкрепата на БСП. Защото Корнелия Нинова няма да влезе в политически сговор с ГЕРБ – заради приоритета „Украйна“ и най-вече заради това, че една от идентичностните характеристики на БСП през изминалите години е да не подкрепя ГЕРБ, припомни Иво Инджов.

Според него, в момента не трябва да разсъждаваме кой е по-успешен, а кой е възможният вариант. И той е станал ясен след като „Продължаваме промяната“ заявиха категорично, че няма да участват в правителство с мандат на ГЕРБ или с участието на ГЕРБ.

„Тоест, те отхвърлят възможността да има както широка коалиция между двете политически сили – за което настоява Борисов, така и да подкрепят експертно правителство на ГЕРБ. Следователно, инициативата – и по Конституция, и според установената практика – е в първата политическа сила“, разясни Инджов.

Политологът категорично не допуска ГЕРБ да подкрепи кабинет, предложен от „Продължаваме промяната“ – в случай, че първият мандат не се реализира. Това ще бъде голямо публично унижение за Борисов и за ГЕРБ, смята той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени