Connect with us

Нюзрум

Не е за вярване какви са ги вършили членовете на комисии на изборите

Published

on

11 секции не бяха включени в данните на ЦИК при уж 100% обработени протоколи. Наложи се Централната избирателна комисия да прави промени на финалните резултати от изборите.

„В мен се създава усещането, че съм учил по-различна математика. Имахме наблюдателска мисия и много строг контрол, не мога да си представя как може да изгубиш 11 секции. Всички проблеми, за които предупреждавахме преди изборите, се случиха. Поне ще видим действително какви са проблемите на места. В Пловдив има 90% сгрешени протоколи. 

Първото е преумора. Лоша организация на дейностите, лоша подготовка. Даже отпадна един малък стимул от 40 лева за човек, който е посетил обучение“, коментира Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК пред Bulgaria ON AIR.

Той настоя, че няма населено място у нас, където да няма честни и добронамерени хора. „Повечето хора искат да си вършат работата и това кара някои хора да вършат нередности. Другото е незнание. До няколко ареста в изборния ден доведоха наши сигнали за контролиран вот“, каза още Цицелков.

„Много често член на СИК подписва декларации, ескортира хора, седи на място, от което вижда как се гласува. Изпратихме двама представители, всеки знае кои са, не са скрити шпиони. Имаше случаи, в които се казваше с кой номер да се гласува. Пред очите на наблюдателите. Хора се опитват да гласуват с няколко лични карти на свои близки. Неакредитирани хора влизат вътре в тъмните стаички и боравят с материалите – най-нагло и пред цялата комисия“, разказа той.

По думите на Цицелков е видимо, че има изкривен вот и натиск над хората. „Има изключително широки и болни интерпретации на това как се правят избори в България“, изрази съжалението си гостът.

Според него е стряскащо това, което международните наблюдатели на изборите виждат, а не се вижда вече толкова години от властите ни.

„Партиите не се отчитат на никого – получават едни пари, без да имат никакво задължение, ползват ги като свои, действат като фирма. Би трябвало да е заложено процент от тези пари да отиват за обучение на техните представители в СИК-овете“, смята Цицелков.

Той изрази надеждата си новите депутати да прекратят хаоса с гласуването. Очаква се да направят нови промени в Изборния кодекс.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени