Connect with us

Нюзрум

Политолог взриви БНР: ПП изгоряха! ГЕРБ готви правителство

Published

on

„На ниво реторика се намираме в абсолютно същата ситуация, в която бяхме след предишните избори през октомври. Тогава имаше някаква надежда, че може да се състави някакво управление, сега избирателите вече виждат ясно, че няма никакви изгледи да се състави стабилно мнозинство, редовно управление. Избирателите учат по-бързо от политиците“.

Това мнение изрази пред БНР политологът Георги Киряков.

И в тази кампания, макар и постна, основната визия беше какво ще се прави на местните избори. Политиците мислят още отсега за местните избори, отчита Киряков.

Относно тезата за разцепление на коалицията ПП–ДБ Киряков посочи, че това е поредната коалиция, която преминава „по този добре утъпкан път“ и че за този тип партии, в т.нар. градска десница, това е перманентен процес през годините.

Advertisement

„Постоянен процес на разделяне и събиране между тези хора. Такива амплитуди, които постоянно се случват сред тези формации. Този път поводът е възможността да се състави някаква форма на редовно управление, някаква платформа за управление заедно с ГЕРБ.“

Кирил Петков и Асен Василев обявяват, че ПП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

Скрито недоволство в ПП е имало още преди кампанията, покрай реденето на листи, но възможността да бъдат първа сила е туширала тези настроения. Сега при 9 депутатски места по-малко, тоест „някой е „изгорял“ и няма да участва в играта, „тези настроения излизат на повърхността като някаква тиня, която е разбутана„, коментира Георги Киряков. 

По думите му има вътрешни фракции, които са се борили за влияние върху самата партия, но напрежението е било туширано заради „наличието на достатъчно много властови ресурс, който е могъл да бъде разпределен“. Според Киряков от гледна точка на партийните теории това значи, че самата партия е създадена не толкова за постигане на политически цели, колкото заради „задоволяване на личностни апетити„.

„Много е вероятно да се стигне до вътрешно разцепление в редиците на ПП и това се вижда ясно. Очевидно е имало и преди това такива тлеещи настроения“.

Advertisement

Без депутатите от ПП ще бъде много по-трудно създаването на мнозинство в парламента, дори само с народните представители на ДБ, които са повече от тези на предишните избори, което пък е сред причините за напрежението между ПП и ДБ, смята политологът.

Тогава трябва да бъде включен още един играч. Кой ще бъде този играч? ИТН ли? Независимо как са били вкарани в този парламент – дали със собствени усилия, дали с помощта на някой друг -това са хората, които унищожиха предишна коалиция, в която участваха, предишно управление. Или с ДПС? (…)

И тук ще имаме много условности за подкрепа на ДБ на една такава платформа. БСП е пак в ситуацията, в която беше след предишните избори – вътрешни крамоли, обвинения, има още какво да чисти вътре в себе си, за да може да бъде полезен участник в тези процеси. 

БСП е малко вероятен кандидат за една такава коалицияАко БСП участва, тогава пък ДБ няма нужда да участва в такова управление, ако ГЕРБ и ДПС са решили да правят някакво мнозинство.“

Какъв е ходът на Борисов в сегашната ситуация?

ГЕРБ мълчат, защото им се налага да съставят първи мнозинствоГЕРБ е в много лоша ситуация. Ако не успеят да съставят мнозинство с първия мандат, ще се върви към изборната рулетка и пак ще трябва да се оправдават защо не могат да формират мнозинство, изтъкна Георги Киряков.

Advertisement

Той прогнозира, че ГЕРБ обаче ще бъдат много малко ощетени, за разлика от коалицията ПП-ДБ, ако там се върви към разпад и самостоятелно явяване на следващите избори.

„Възраждане“ все още не са достигнали потенциала, който имаха „Обединени патриоти“ преди време, отбеляза политологът.

Има още къде да качват, не са достигнали тавана си, но този таван е видим и то не отсега, той е видим от десетилетия.“

Запитан възможен ли е кабинет тип „Димитър Попов“, Киряков каза, че по-скоро е възможен кабинет тип „Габровски“.

„Другият вариант е да се търси форма на подкрепа от ДБ, включително ПП, колкото и сега да се бият в гърдите, че няма да участват, да се поканят някакви много добри експерти от техните среди.

Advertisement

По-вероятно е пак да се търси пак формула тип „Габровски“. Сега не знам кой професор ще извадятВече всичко от ръкавите е извадено. Няма никакви аса там.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени