Connect with us

Fake Harvard

Прокуратурата хвана натясно ПП: Изборен туризъм ли?!

Published

on

Прокуратурата е образувала разследване срещу изборните туристи на „Промяната-ДБ“, докарани с автобуси от България да гласуват масово в Цариброд, Пирот, Димитровград и Ниш, съобщава Breaking.bg.

В събота, в деня за размисъл, ПП-ДБ пуснаха платен пост в социалните мрежи, в който приканваха към изборен туризъм в западната ни съседка.

„Не си пуснал заявление да гласуваш в София и не ти се пътуват стотици километри до вкъщи? Има как да гласуваш без заявление! В секциите извън България се гласува само с лична карта. Най-близката секция е в Димитровград, Сърбия и така гласуването може да се превърне в прекрасна неделна разходка“, пише в платената реклама на ПП.

Призивът явно бе „чут“ и на 2 април в Цариброд се изсипаха автобуси с изборни туристи от България. Извиха се дълги опашки от желаещи да гласуват. Тълпата от София, попречи на местните българи да гласуват в секцията, защото хората не искаха да стоят часове на опашката.

Според официалните протоколи на ЦИК в секцията в Цариброд са били регистрирани 82-ма избиратели според първоначалния списък за гласуване. Вместо това са дописани 566 души, „туристи“, от които 381 са гласували за „промяната“.

Същата ситуация, пак с изборни туристи, се повтаря и в Босилеград. Там към 54 избиратели по списък, са добавени още 305 души. Изборите печели партията на Стефан Янев „Български възход“ с получени 102 гласа.

Още в деня на изборите, след първите публикации в медиите за туристите на ПП-ДБ са подадени няколко жалби и сигнали в прокуратурата и ЦИК.

Държавното обвинение се е сезирало и разпоредило на Главна дирекция“ Гражданска регистрация и административно обслужване“-ГРАО да провери по данните от документите им дали изборните туристи не са гласували два пъти. Първо в България, а после в Сърбия.

По същата схема ще се прави проверка за високата избирателна активност в ромските секции в кв. „Връбница“ в София, където в неделя е избуяла изведнъж голяма любов към гласуването, а ромите масово са предпочели да подкрепят ПП-ДБ.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени