Connect with us

Гербери

Ексклузивно! Всички коалиции ще работят за Борисов без 1

Published

on

Първи Хр. Иванов, който само преди месец твърдеше, че 2-ро място за ПП-ДБ на 2 април значи автоматично 6-и избори за 2 г., даде нишан за Голяма коалиция. ГЕРБ и сриналите се с 9 мандата като сбор „демократични променливи” имат общо 133 депутатски места в новия 49-и парламент, предава 19min.bg.

За кого би работила Голямата коалиция на първите и вторите?

За ГЕРБ, разбира се. Единственото, което сплотява разкъсващата се от сметки и усещане за прецакване на другарчето и при понижения със стотина хиляди гласа за 6 месеца резултат формация ПП/ДБ, е говоренето антиБорисов. Без него тя би имала още по-голямо отстъпление на местните избори, дори да спечели София, за което не е ясно доколко ще й стигнат силите при участие в общо правителство с ГЕРБ. А няма как хем да бъдат в кабинет с генерала, хем да го ругаят. Разочарованите тъмносини няма да бъдат 75 000, както се оказаха на този вот, а според разбивките – поне 250 000 души от електората на ПП/ДБ. Още повече, при наличните кадри, превърнати в министри, негативите за „демократичните променливи”, както ги нарича за краткост адвокат Н. Хаджигенов, ще бъдат още по-тежки.

За кого би работила Мегакоалиция проЕС-НАТО и с участието на ДПС?

Едно такова конституционно мнозинство на евроатлантиците от 169 депутати, което привидя седмица преди изборите вече по-мекия и по-течния от водата бивш радикал Хр. Иванов, би гарантирало стабилно управление и за 4 години. Но би значело самоубийство за „демократичните променливи”. И никакви обяснения от рода на простия факт, че ДПС кандидатира и лобира за ПП, за да стане член на европейското либерално семейство, чиито премиери агитираха дружно за двете бг партии в тази кампания, няма да помогнат за „продаване” на такава коалиция на тъмносиния електорат. Ще има много милиони черпене за присъстващите на масата, но електоралната катастрофа още на местните избори ще бъде факт.

За кого би работила Улртакоалиция всички заедно, без Възраждане?

Има възможност дори 207 депутати – всички без Възраждане, да се обединят за спасително/програмно/експертно или както го наречем правителство. Какъвто и времеви лимит да му се постави, ако ще да е целият 4-годишен мандат на 49-ия парламент, то също ще бъде катастрофа за ПП/ДБ.

Кой е единственият губещ вариант за Борисов? Изключващият ПП/ДБ!

Единствената губеща за ГЕРБ коалиция би била тройна с ДПС и БСП, която би имала 128 мандата, дори към нея да се прибавят и 11-те на ИТН, откъдето обявиха, че могат да водят диалог с всички. Още в първия ден на подобен кабинет, а вероятно и дори преди да бъде гласуван, ще има масови протести на демократичната общност и това ще я извади на гребена на вълната преди местните избори. За ДПС и БСП, които при Орешарски играха този мач повече от години с дюдюкани под прозорците, проблем няма – там са пердета. За победителя ГЕРБ и лично за Борисов обаче не е така.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени